Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Църквата чества Събор на Свети архангел Гавриил

Събор на Св. архангел Гавриил е празник, устроен от църквата за тържество в чест на светията и неговите явяване на земята. Нарича се събор, тоест събиране на вярващите в чест на небесния пратеник, донесъл на земята радостната вест за въплътяването на Сина Божий.

Празнува се един ден след Благовещение - на 26 март, както и на 13 юли.

„…А на шестия месец бе изпратен от Бога Ангел Гавриил в галилейския град, на име Назарет, при една девица, сгодена за мъж, на име Иосиф, от дома Давидов; а името на девицата беше Мариам. Ангелът влезе при нея и рече: Радвай се, благодатна! Господ е с тебе; благословена си ти между жените. А тя, като го видя, смути се от думите му и размисляше, какъв ли е тоя поздрав. И рече ѝ Ангелът: не бой се, Мариам, понеже ти намери благодат у Бога; и ето, ти ще заченеш в утробата, ще родиш Син и ще Го наречеш с името Иисус…“

Смята се, че този празник е създаден през IX век, някъде в периода на царуването на императорите Василий I Македонец и Константин VII Багренородни при патриарх Николай II Хрисоверг, по повод на посещението на Архангел Гавриил в килията на монах в Карея, където той му дава химна на Богородица.

Архангел Гавриил е изобразяван в дясната ръка с фенер, в който горяла запалена свещ, а в лявата с огледало от зелен яспис, по което имало червени точки.  Среща се и с раззеленена клонка или цъфнала лилия в ръце – символ на непорочността на Светата Дева. Най-често е изобразяван на северните порти на иконостаса.

Според  народните вярвания на Архангел Гавраил се приписва особена власт над огъня, водата и узряването на плодовете.

Днес имен ден имат Габи, Габриела, Габриел, Гавраил, Гаврил.

c