Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Вики и Пламен от ЧОУ „М. Монтесори“ в Добрич създадоха сайт за света на емоциите

Учениците от 5 клас в ЧОУ „Мария Монтесори“ в Добрич Виктория Дойчева и Пламен Иванов се класираха на първо място в областния кръг на Олимпиадата по информационни технологии, в категория „Мултимедийни проекти“. Двамата участваха със свой оригинален проект - „Вики и Пламен в света на емоциите“. Това е разработен от тях сайт, който по изключително достъпен и забавен начин представя шестте основни емоции.

„Ти си в сайта на Вики и Пламен. Ние ще те въведем в света на емоциите. Каним те да споделиш с нас едно пътешествие в света на емоциите. Емоционалната интелигентност е умението ни да осъзнаваме емоциите – нашите и на хората около нас. С нас ще се научиш да осъзнаваш как се чувстваш, как да управляваш своите чувства, да разпознаваш емоциите на другите и да проявяваш съчувствие, да придобиеш самоувереност, самоконтрол и мотивация“ – това можем да прочетем, влизайки в сайта http://emotions.bg.cm/.

„Нашият сайт е свързан с емоционалната интелигентност и емоциите. Ние целим да научим хората как да изразяват своите емоции чрез информацията и забавните игри в сайта“, казва Вики. Тя е нарисувала изображенията в сайта с графичен таблет. Виктория мечтае да стане лекар.

„Емоционална интелигентност е да можеш да разпознаваш какво чувстваш и така да можеш да помагаш на своите приятели или близки. Когато си емоционално интелигентен ти можеш да разпознаваш и овладяваш емоциите си – като например гняв, страх, щастие, отвращение изненада. Ако можеш да ги разпознаваш, ти ще можеш да ги овладяваш. Преди да реагираш емоционално, ще си го премислиш в главата три пъти и чак тогава ще го изразиш“, споделя Пламен, който иска да стане графичен дизайнер.

Ръководител на учениците е преподавателят по информационни технологии Мария Кирилова, а Пламен се обучава и в Училищна Телерик Академия при Живка Цветанова.

„Проектът на Вики и Пламен ще мине през национална комисия, за да бъде одобрен за Националната олимпиада. Специално в тази категория конкуренцията е много голяма. Тъй като има много проекти в цялата страна, само 15 ще бъдат одобрени за националния кръг. Ако Вики и Пламен стигнат до този кръг, това вече ще бъде много голям успех. Ние искахме да направим полезен проект, нещо, което не е много използвано като тема в интернет. По тази тема има много малко информация на български език, а ние използвахме и сертифицирани обучители за емоционална интелигентност. В самия сайт Вики и Пламен записаха и своите гласове, така и по-малки деца могат да се справят, изслушвайки тези звукови файлове. Тази идея я обмисляме от декември м.г. На децата не им беше много лесно да я разработват наред с контролните и изпитванията в училище“, сподели Мария Кирилова.

Училищния психолог Нели Николова смята, че без да са професионалисти, децата са подходили много професионално към осъществяване на проекта си.

„Те са намерили необходимия подход към връстниците си да развиват емоционална интелигентност. Идеята е много интересна и те са проявили голяма креативност. Просто бъкат от идеи, което аз разбрах веднага, след като се запознах с тях. Убедена съм, че и ръководството на г-жа Кирилова е повело нещата в правилната посока. Продуктът, който са създали, би бил полезен за деца на тяхната възраст, пък и за по-големите. Нещо много ценно са направили“, посочи Николаева.

лого Монтесори
c