Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

В СУ „Любен Каравелов“ в Добрич откриха най-големия у нас STEM център (+снимки)

STEM център за дигитални създатели бе открит официално днес в Средно училище „Любен Каравелов“ в Добрич. Той е най-големият в България.

Лентата прерязаха областният управител Галин Господинов, заместник-кметът д-р Емилия Баева и директорът на учебното заведение Светла Иванова.

STEM центърът „Дигитални създатели“ е изграден по Националната програма „Изграждане на училищна STEM среда”, категория големи проекти, на стойност 277 778 лв., от които 250 000 лв. са финансирани от Министерството на образованието и науката. Реализиран е за 12 месеца.

Основната му цел е да се създаде ново интегрирано решение за творческа училищна среда с фокус върху технологиите.

Пространството на центъра е с разгъната площ 767 кв. метра, където са обособени шест зони, включващи различните режими на учене. Има Интерактивна зона –  зона за поставяне на задачи, преподаване и презентиране; Зона за индивидуална работа – място за концентрация; Зона за работа по групи;  Зона за преживяване – зона за практическа реализация; Зона за социализация; Зона за движение и Място за работа на учителите.

Зоните са изключително модерни и иновативни. Там децата придобиват умения, които прилагат и на практика в реализация на проекти. Особено впечатляващи са роботите, които те са изработили. Някои от тях изпълняват команди, други танцуват. Децата от малки усвояват знания в кодирането, а приложението им е многообразно.

Създадена е нова и модерна физическа образователна среда с ново решение на училищното пространство – 6 зони, обслужващи различните режими на учене. Учениците използват най-модерните технологии и се подготвят за професиите на бъдещето. Въведени са нови методи на преподаване - симулиране на реална работна среда, проблемно и проекто базирано обучение, интегрирано преподаване, групиране на учениците според интересите, резултатно оценяване. Въведен е и нов учебен предмет в СУ „Л. Каравелов“ - „Кодиране“. Обучени са 15 преподаватели за работа в STEM среда, които преминаха 6 курса за повишаване на компетентностите и за ефективна работа.

Центърът е оборудван с  3D принтер, интерактивни дисплеи с вграден PC модул, комплекти с роботи за начинаещи, програмируем робот за начинаещи. Има роботи за практическа и експериментална дейност в областта на инженерните науки, както и такива за напреднали, а също и комплект роботи за напреднали за създаване на до 12 функционално независими робота. Осигурено е ClassVR решение за виртуална реалност за работна група до 16 ученици. Центърът е оборудван с таблети, лаптопи, интерактивни маси, мултифункционални устройства, транспортно и зарядно решение за до 30 мобилни устройства, както и образователен софтуер с облачни технологии.

Много атрактивно за гостите беше преживяването в залата за презентации, където те имаха възможност да "влязат" в пчелен кошер, благодарение на очила за виртуална реалност.

От 2018 година СУ „Любен Каравелов“ е със статут на иновативно училище и се стреми към постоянно развитие и осъвременяване на образователните методи. Целта е придобиване на знания по разбираем за новото поколение ученици начин. В училището е обособена иновативна паралелка от 5 клас с учебен предмет – “Програмиране” със спираловидно натрупващо се съдържание. Със  STEM профил е паралелката „Софтуерни и хардуерни науки“ с насоченост роботика, за която има прием след 7 клас.

Официални гости на събитието бяха областният управител Галин Господинов, заместник-кметът д- Емилия Баева, началникът на Регионалното управление по образование Светлана Василева, партньори в реализацията на проекта и в образователния процес. Те също имаха възможност да управляват роботите, напътствани от децата.

c