Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Община Крушари - прозрачност и отчетност на административните услуги

В рамките на проекта на „Про Нюз Добрич“ ЕООД „Гражданите и бизнесът – гарант за по-ефективно местно управление“, финансиран от Фондация „Америка за България“,  беше извършен анализ на административните услуги и влиянието върху бизнес средата в общинските администрации на територията на област Добрич в контекста на прозрачност и отчетност. Обхватът на проучването включваше оценка на текущото състояние на общините в областта в контекста на изследване на прозрачността на конкретната публична институция или институции,  процедурите и регулациите на общинско ниво и мерките свързани с   хипотези като възможни индикатори за злоупотреби, нарушения и корупционни практики. По-конкретно, за община Крушари предприетите мерки в тази насока са:

  • Общината не публикува списък на категории информация, подлежаща на публикуване и не посочва начина, по който осъществява отчетността на общинската администрация пред гражданите.
  • Заявените искания за достъп до обществена информация, относими към дейността на общинската администрация са публично достъпни.
  • През последните три години няма постъпили сигнали за корупция в общината. Няма информация относно конкретната защита, която се осигурява на подателите на сигнали за корупция.
  • Подадените декларации съгласно Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, са публикувани на сайта на общината.
  • В общината не се извършва нарочна ротация на служителите, които участват в комисии, чувствителни към корупционен натиск.
  • Има учредена постоянна комисия по превенция и противодействие на корупцията в общината. Общинската администрация осъществява вътрешен контрол за противодействие на корупция, за разкриване на нарушения и каква система се прилага за налагане на съответни санкции посредством Вътрешни правила за организацията и реда за проверка на декларации за установяване на конфликт на интереси.

В заключение, констатирано е приемливо ниво на нормативна обезпеченост от гледна точка на налични, действащи и актуални подзаконови актове, съответно вътрешни правила, процедури и заповеди, посредством които се регулира достъпа до информация, прозрачността в работата на институцията и предприемането на адекватни мерки за разкриване на корупционни практики и защита  и превенция на злоупотреби и измами. Липсва изрична уредба по отношение на относими обществени отношения от каквато, според общинската администрация, не е установена необходимост и приложимост.

Проектът “Гражданите и бизнесът – гарант за по-ефективно местно управление“ на „Про Нюз Добрич“ ЕООД се финансира от Фондация „Америка за България“ по програма „Следващите 10 – в подкрепа на значими идеи през следващите десет години“

c