Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Областният управител: В област Добрич няма украински бежанци, заболели от Ковид

На територията на област Добрич няма украински граждани заболели от Ковид, заяви днес пред журналисти Областният управител Галин Господинов. На идващите от Украйна се правят тестове на ГКПП-тата и се проверява дали имат здравен сертификат. Всички тествани са дали отрицателни резултати за Ковид. Карантинират се тези, които нямат зелен сертификат. Тестването, обезпечено от РЗИ, е започнало още на 27 февруари, обясни Господинов.

52 карантинирани за COVID-19 бежанци от Украйна са настанени в хотели в Кранево

„Някои от бежанците имат нужда лечение, медикаменти, лекарства, някои от тях скъпоструващи, а това започва да ни затруднява, защото ние не сме здравен орган“, каза директорът на БЧК Добрич д-р Артюн Еринозов.

Днес имало случай с 8-годишно дете, което е с хронично заболяване и трябва да бъде настанено в болница във Варна, но майката все още няма документ за временна закрила. „Това значи, че трябва да се съберат пари, за да се плати на тази болница да бъде лекувано детето. Такива казуси имахме и в предходните дни. Ние помагаме и финансово, но с такива случаи трябва да се ангажират здравните органи, защото няма как да се остави такова дете без лечение“, допълни д-р Еринозов.

Украинските граждани се оплаквали най-много от хронични заболявания. „Помощите, които досега сме отпускали, са били предимно за диабетици, има и хора с онкологични заболявания, на които също помагаме. Тогава, когато получат временна закрила, тяхното положение ще се облекчи, защото до 1 година те могат да ползват социални и медицински грижи“, поясни той.

 Не са постъпвали данни за бежанци с наранявания от военния конфликт.

Проблемът с настаняването в болници на хронично болни е предаден към Министерски съвет, каза Областният управител. С регистрацията си за временна закрила гражданите на Украйна добиват права и могат да получават медицински грижи. Тези, които не искат да получат такъв статут, могат да си направят здравна застраховка като туристи и могат да ползват съответен пакет услуги.

c