Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Над 700 бежанци от Украйна са получили статут за временна закрила в област Добрич

Над 700 са бежанците от Украйна, които до момента са получили статут за временна закрила в област Добрич. Само на ГКПП Дуранкулак, от началото на работата на пункта за регистрация преди десетина дни, са взели документ 637 украинци. Това съобщи на брифинг Областният управител Галин Господинов.

Вчера пунктове за регистрация бяха разкрити и в полицейските управления в Балчик /с 24-часово дежурство/ и Каварна, като само за ден са издадени 31 документа. Вчера следобед са заработили пунктове и в РУ в Албена и Шабла. Днес до 10.00 часа са издадени 70 документа.

Пунктовете за регистрация ще станат шест, след като този следобед се очаква да заработи такъв в ОДМВР Добрич, с 24-часово дежурство.  

Областният управител посочи, че една регистрация трае между 15 и 20 минути.

Към днешна дата в област Добрич, по данни на МВР, има регистрирани 2043 украински граждани в хотелски бази и 158 в частни домове. Една трета от тях са деца.

Капацитетът на общинския хотел в Каварна към момента е запълнен, като там са настанени 100 души. В общинското общежитие в Ген-Тошево има 35 настанени от общо 70 места. В база на МОН в Тервел са настанени 77 бежанци от общо 200 места. От границата в момента украинци се насочват към хотели в Кранево и Албена.

Господинов допълни, че има подаден 8 заявления в РУО за посещения на украински деца в училища и детски градини. Те обаче трябва да имат медицински картони, а тези, които нямат, подлежат на реимунизация.

c