Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Само ВСС може да реши дали осъдената прокурорка от Добрич ще остане на работа

„Дали потвърдената присъда на прокурора от Окръжната прокуратура в Добрич Румяна Желева ще повлияе на трудовото й правоотношение с прокуратурата може да реши само Висшият съдебен съвет. Аз нямам такова правомощие, аз мога само да накажа със „забележка“ за извършено административно нарушение. Не мога да наказвам за извършено престъпление. Прокурор Желева досега не е имала някакви дисциплинарни нарушения, които да водят до наказание“, коментира за Про Нюз Добрич Окръжният прокурор Радослав Бухчев.

Както вече медията съобщи, Върховният касационен съд реши окончателно, че прокурорът от Окръжната прокуратура в Добрич Румяна Желева ще търпи пробация за лъжесвидетелстване през 2012 година, когато съпругът й е бил заловен да шофира след употреба на алкохол.

Окончателна присъда “пробация” за прокурора от Добрич Румяна Желева

Наложените й пробационни мерки са „задължителна регистрация по настоящ адрес“ и „задължителни периодични срещи с пробационен служител“ на 1 година и 6 месеца.

Според обвинението през 2012 г. съпругът на Желева отказал на служители на МВР проверка за алкохол. След негово обаждане по телефона на мястото пристигнала съпругата му, представила се със служебното си качество и поискала да няма последствия за съпруга й. Носела и документите му. След повторна покана от полицаите за алкохолна проверка с дрегер, мъжът станал агресивен, хванал единия от полицаите за ръката, нанесъл му удар с юмрук в гърдите, отправял заплахи и обиди. Наложило се идването на втори полицейски екип, след което бил задържан и отведен в Районното управление.

c