Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

52 карантинирани за COVID-19 бежанци от Украйна са настанени в хотели в Кранево

Притесненията си, че карантинирани за COVID-19 бежанци от Украйна, настанени в два хотела в Кранево, не спазват мерките, сподели пред Про Нюз Добрич кметът на населеното място Румен Николов. Той разказа, че според сводка, получена днес от Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ в Добрич чрез Община Балчик, поставени под карантина в селото са 53 души. От тях само един е местен, останалите са бежанци от Украйна.

В единия в момента са настанени около 800 украинци, а в другия около 130, информира Николов. Основно са майки с деца и по-малко възрастни хора. По думите му на кмета пристигат постоянно с автобуси, лошото е, че при него не постъпва никаква информация колко човека идват, как ги настаняват и после той трябва да ходи с полицаи да ги описват.

Николов коментира, че след като има карантинирани украинци, те трябва да бъдат в отделни стаи. Той разказа, че по отношение на хора от селото, поставени под карантина, е обикалял домовете им с полицаи и са проверявали дали са си в къщи. И ако някой го няма се е пристъпвало към съставяне на актове. „А сега не се знае кой карантиниран, кой не. Щъкат из Кранево без маски, пазаруват в магазините, което е много неприятно”, каза кметът. Във връзка с проблема днес той е разговарял с директора на РЗИ д-р Светла Ангелова и я призовал да се въведе ред.

„Аз си пазя селото. Не искам утре като приключи войната те да си заминат от тук, а ние да продължаваме да боледуваме, защото вълната ще ни залее”, категоричен е кметът на Кранево. Той е против и деца от Украйна да играят на детската площадка, която е за малчуганите от краневската детска градина. По думите му в комплексите, където са настанени украинците, има достатъчно съоръжения, където децата могат да бъдат забавлявани. 

c