Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

23 март – Световeн ден на метеорологията

През 2022 г. мотото на деня е „Ранни предупреждения и ранни действия“.

 През последните 50 години са налични повече от 11 000 съобщения за бедствия, свързани с времето, климата и водата. Подобряването на ранните предупреждения и поетите стратегии за намаляване риска от бедствия от 1970-та година до днес успя да намали с почти три пъти броя на смъртните случаи и пострадали хора. Екстремните явления се оказват водещ фактор за продоволствени кризи, разселване и миграция и социално-икономическа несигурност. В тази връзка СМО изготвя каталог на опасните метеорологични явления, чрез който да бъде предоставена статистическа информация за национална превенция.

Наблюдаващото се в световен мащаб увеличение на броя горещи вълни, обилни валежи, суши и повишен брой тропически циклони от категории 4-5 се приписва на човешкото влияние върху изменението на климата.

Срещу всичко това обаче, в наши дни вече има и лъч надежда. Подобряването на технологиите и информацията, получавана от метеорологичните спътници дават възможност очакваните екстремни явления да се прогнозират все по-точно не само по район, но и във времето. В подкрепа на това е и все по-силната координация между институциите на регионално и международно ниво. Чрез приложенията на мобилните телефони информацията достига до все по-голям брой граждани и до все по-отдалечени райони. Разбира се, СМО отчита като недостатък факта, че едва 40% от членовете ѝ разполагат със системи за ранно предупреждение, но като успех в превенцията се отчита въвеждането на т.нар. „цветовѝ“ кодове и използването на имена на ураганите.

В международната система METEOALARM България издава предупреждения за очакване на опасно време от 2015 г. Използва се цветовата гама „зелено“, „жълто“, „оранжево“ и „червено“. НИМХ-филиал Варна е отговорен при издаване на морски предупреждения в тази система, касаещи елементите силен вятър и вълнение в 12 милната зона от Черно море. През изминалата 2021-ва година в нея бяха издадени общо 79 бр. предупреждения (77 бр. за „жълт“ и 2 бр. за „оранжев“ код). 

НИМХ филиал Варна

c