Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Заради скъпото строителство дофинансират с 440 000 лв. ремонта на читалище „Й. Йовков“ в Добрич

Две фирми се отказаха да ремонтират най-голямото читалище в Добрич заради високия ръст на всички цени в строителния бранш.

Община Добрич да съфинансира планирания ремонт на читалище „Йордан Йовков - 1870“ с над 440 хиляди лева – такова предложение ще бъде поставено на гласуване на заседанието на Общинския съвет на 29 март.

Още в средата на миналата година стана ясно, че читалището в Добрич ще бъде ремонтирано, като средствата по проекта се осигуряват от Националния доверителен Екофонд по „Инвестиционна Програма за климата – енергийна ефективност“. Размерът на допустимата безвъзмездна финансова помощ за реализиране на дейностите е 800 000 лева.

Общината обяви обществена поръчка за изпълнение на строително-монтажните дейности по проекта с прогнозна стойност 849 676.22 лева. В докладната записка, която ще бъде гласувана следващата седмица, се казва, че избраният изпълнител - „НСК СОФИЯ” ЕООД, е отказал да сключи договор. Като причина дружеството посочило повишения брой заболели работници на фирмата от Ковид 19 и рязкото увеличение цената на строителните материали, поради което не са в състояние да изпълнят обществената поръчка.

През януари т.г. за изпълнител е определен вторият класиран участник – добричката фирма „Прогрес 99“ ООД.  И това дружество обаче се отказало от сключване на договор, поради невъзможност да се придържа към оферираната цена, с оглед високия ръст на всички цени в строителния бранш.

В края на февруари Кметът на Община град Добрич е изпратил писмо до Националния доверителен Екофонд /НДЕФ/ с предложение за преразглеждане и актуализиране на финансовата рамка, но предложението не е прието.

Пазарно проучване е показало, че към момента прогнозната стойност на строително-монтажните работи възлизат на 1 202 751 лева с ДДС. Разликата между тази сума и максималната субсидия, отпускана от НДЕФ, е в размер на 402 751 лв. с ДДС и следва да бъде поета като собствен финансов принос на Община град Добрич, се казва в докладната записка. За строителен и авторски надзор ще са нужни още над 39 хиляди лева с ДДС. Така сумата, с която Общината трябва да съфинансира ремонта на читалището, става над 440 000 лв.

За сградата е извършено обследване и е съставен технически паспорт. Направено е обследване за енергийна ефективност, в резултат на което са изготвени доклад, резюме и сертификат за енергийни характеристики. На база изброените документи е изготвен, съгласуван и одобрен инвестиционен проект. За обекта има издадено разрешение за строеж. Инвестиционният проект съдържа пет енергоспестяващи мерки, след реализирането на които сградата следва да придобие клас „В“ за енергийна ефективност.

c