Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Вдигат с до 20% заплатите на кметовете, наместниците и администрацията в Община Добричка

Планирали сме до 20 процента увеличение на заплатите на кметовете, кметските наместници и служителите в общинската администрация на Община Добричка. За това информира кметът Соня Георгиева по време на публичното обсъждане на бюджета на Общината за настоящата година.

Тя съобщи за увеличението в отговор на въпрос на кмета на Паскалево Живко Желев. Той коментира, че инфлацията при хранителните продукти вече надвишава 50 процента, а от 1 април минималната месечна заплата в страната се вдига от 650 на 710 лева. „Ще изпаднем пак в ситуация отпреди две години, че нискоквалифицираният труд  ще получава по-голямо възнаграждение от някои служители на Общината и на кметствата” – каза Желев. Той обясни, че говори за финансистите, които нямат клас „Прослужено време”. Така един чистач с 40 години стаж взема повече от един финансист със същия стаж, допълни кметът на Паскалево.

Считам, че трябва да има компенсация на доходите, защото изоставаме изключително много с възнагражденията, каза Соня Георгиева. Тя обясни, че дисбалансът в заплащането, споделен от Живко Желев, се получава на база на наредба, която отменя клас „Прослужено време” за служителите, наети в общинска администрация. Кметът на Общината изрази надежда, че с увеличението от 20 процента, плюс една допълнителна брутна заплата, ще се компенсира  донякъде разминаването и ще се актуализират, макар и в непълна степен, доходите на кметовете на кметовете, кметските наместници и служителите в администрацията.

c