Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Прекратяват договора за естакадата на нос Шабла, търсят кой да я довърши

Договорът за изграждането на естакадата на нос Шабла ще бъде прекратен и ще бъде обявена нова обществена поръчка за избор на изпълнител, който ще довърши съоръжението. Това става ясно от отговора на министъра на транспорта и съобщенията Николай Събев на въпрос на народния представител от Добрич Мая Димитрова.

От него става ясно, че ДП „Пристанищна инфраструктура“ след проведена обществена поръчка е възложило изпълнението на обект „Инженеринг за възстановяване на пристанищното съоръжение на нос Шабла – морска естакада с островна площадка“ на ДЗЗД „Консорциум Морска естакада Шабла“.

Естакадата при нос Шабла е предадена на спецпрокуратурата, има данни за измама

Строително-монтажните работи са стартирали на 5 април 2015 година със срок на изпълнение на договора 14 месеца.

Договорът е на стойност 6 186 353,30 лева, като до момента стойността на изпълнението е 4 562 228,83 лева.

Обектът представлява сложно за изпълнение мостово съоръжение, като изграждането и строителството на естакадата се извършва по „пионерен способ“, съгласно одобрената технология, с използването на специализирана техника и водолази. Основната част от дейностите от строително-монтажните работи се извършват под вода, за което са необходими благоприятни хидрометеорологични условия. Лошите такива, подводните течения и мътността възпрепятстват работата на водолазите и монтажниците, което многократно е довело да спиране и забавяне на работата на монтажниците.

Паднала в морето машина спряла строителството на естакадата при нос Шабла

Освен това е установено наличие на кавернозен генезис, което е наложило промяна в технологията за монтиране на стоманените тръбни пилоти, увеличавайки времето за реализация на проекта. Дълбочината за реализация на обекта с всеки изминал метър се увеличава и изпълнението става все по-сложно. За последните две години изпълнителят не е изградил оставащите две стъпки и площадката, като съгласно договора е доказал лоши метеорологични условия, които са приети от представителя на възложителя. Същевременно той е съхранил доставените елементи, необходими за довършване на естакадата на наета от община Шабла площадка.

На последната среща, организирана в края на януари 2022 г. между страните е договорено договорът да бъде прекратен, като всички задължения, произтичащи от него за гаранционна поддръжка на изградените 353 метра и авторският надзор ще продължат да се изпълняват от изпълнителя и след прекратяване на договора.

В тази връзка ще бъде незабавно обявена процедура за избор на нов изпълнител за довършване на обекта, тъй като площадката е от изключителна важност за определяне границите на морските пространства на България, посочва министър Събев.

c