Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

За първи път от 30 години в Добрич откриха нова сграда на детска градина (снимки)

Първата нова сграда на детско заведение от повече от 30 години беше открита днес в Добрич – към детска градина №10 „Слънчице“. Тя се издига на мястото на предишната дървена барака, която беше много амортизирана.

„Сградата, която доскоро беше само една дървена постройка, вече е изцяло обновена, като е част от програма на МОН“, съобщи пред журналисти днес кметът Йордан Йорданов.

Проектът за изграждането е на обща стойност близо 620 000 лева. Реализацията му е продължила седем месеца, тъй като се е наложило удължаване заради зимните условия. Резултатът вече е факт след общи усилия на Община Добрич и МОН да реализираме едно хубаво и уютно място за децата на Добрич, каза Йорданов.

Директорът на детската градина Пенка Миланова припомни, че идеята за нова сграда датира от 2008 г., но по една или друга причина става реалност сега.

„Старата постройка е била изградена преди 50 години. Тя ни вършеше добра работа до един момент, но постепенно нейният живот започна да намалява и да става различна по условия от основната сграда. И в един момент се наложи да започнем да мислим сериозно върху този проблем – дали да се реконструира или да е нова сграда. Благодарение на далновидността на Община Добрич и на всички, които проявиха отговорност към този процес, който наистина беше назрял, се реши, че е по-добре да е нова сграда“, каза Пенка Миланова.

Тя пожела поне 100 години новата сграда да бъде място, където децата да се отглеждат и възпитават.

„Сега всичко е много съвременно, направено естетически издържано. Синхронизирано като цветове и атмосфера. Дори вече е по-добра от основната сграда, която също е ремонтирана скоро“, обясни директорката.

Децата, които посещават детска градина „Слънчице“ са 144 деца, а в сградата са двете групи - "Пчелица" и "Мики Маус"  с общо 48 деца.

c