Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Потвърдиха 10 години затвор за французина, блудствал с деца в село край Балчик

Апелативният съд потвърди 10-годишна присъда на французин, подсъдим за блудство и създаване на порнографско съдържание, но го оправда за държане на порнографски материали, съобщават от пресцентъра на съда.

Отменена е  част от присъда на Окръжен съд – Добрич, като оправда френския гражданин заяви Ерик Жего по обвиненията за това, че на 10 януари 2020 г. в с. Царичино, община Балчик е държал за себе си порнографски материали, изобразяващи малолетни момичета. Потвърдена е присъдата в частта, в която Ерик Жего. е бил осъден на 10 години лишаване от свобода и глоба в размер на 3500 лева за блудствени действия с 3 малолетни лица и за създаване на порнографски снимки с тези и още 2 момичета.

Съдебният акт на Добричкия окръжен съд бе протестиран от прокуратурата и обжалван от подсъдимия пред Апелативния съд. Въззивната инстанция се произнесе с присъда в открито заседание, след което публикува мотивите към нея в законния двумесечен срок. 

          Присъдата на Апелативен съд – Варна подлежи на обжалване пред ВКС.

Делото срещу Жего започна през септември 2020 година. Според повдигнатото обвинение, на 2 януари 2020 г. в дома си в село в община Балчик подсъдимият блудствал с три момичета, на 4 януари извършил блудствени действия с две от тях, а на 5 и 6 януари извършил деянието последователно спрямо две от децата. 63-годишният мъж е обвинен и за това, че в периода от 2 до 6 януари 2020 г., отново в дома си, чрез заснемане с дигитален фотоапарат, създал порнографски материали, за които използвал същите 3 деца и още 2 малолетни момичета. Децата са на възраст от 9 до 13 години. Освен това държал за себе си под формата на файлове в дисково пространство на преносим компютър, в карта памет и външна преносима памет създадените порнографски материали и още четири снимкови кадъра под формата на файлове, за създаването на които са използвани лица от женски пол, които изглеждат като ненавършили 18 години.

Пред съда в Добрич той заяви: „Смятам, че съм попаднал в капан“. По думите му Гинка е искала да спечели пари от него. Тя водела децата в къщата му в село Царичино и им казвала, че ако се съблекат, французинът ще им даде пари. А момичетата му казвали, че Гинка им вземала парите, които той им давал. Жего не отрича, че е правил снимки, но в присъствието на Гинка и мъжа й. Призна, че е било глупаво от негова страна да снима. Категорично отрече обаче да е опипвал децата, а на снимките те не били изцяло голи. Обясни пред съда, че отдавна проявява интерес към актови, естетически направени снимки на голи момичета и млади жени.

Според разпита му в досъдебното производство обаче, той е снимал момичетата докато се къпят в къщата му и, по думите му, те са знаели, че ги снима и дори го подканяли.  

c