Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Министерство на отбраната: Фалшива новина е, че САЩ искат Добруджа за военна зона

От Министерството на отбраната коментираха за Про Нюз Добрич достоверността на поста, който през последните дни заля фейсбук

Пост във фейсбук как САЩ искат голяма територия в Добруджа за стартови позиции на техни ракети и в тази военна зона вече няма да живеят български граждани, през последните дни се превърна във вайръл новина. Тя намери отражение и в национални медии, макар те изрично да подчертават, че няма никакво официално потвърждение от българското правителство, САЩ и НАТО.

Информацията предизвиква сериозни притеснения сред жителите на област Добрич, а и не само. Получихме много запитвания от читатели на Про Нюз Добрич дали това отговаря на истината.

В тази връзка изпратихме запитване до Министерски съвет, като от Правителствена информационна служба ни информираха, че въпросът ни е препратен към Министерството на отбраната.  

От там ни отговориха, че визираната  информация не отговаря на истината.

Правителството и Министерството на отбраната информираха подробно какви разговори са водени по време на посещението на секретаря по отбраната на САЩ Лойд Остин в нашата страна. В нито един момент не е обсъждано „даване на територия за стартови позиции на техни ракети“.

Такива информации подценяват факта, че България е демократична държава и взима прозрачно решенията за своята отбрана. България е член на НАТО, за да може да бъде част от колективната отбрана на Алианса, а гражданите й да бъдат по-защитени точно в подобни ситуации на конфликти и увеличени рискове.

Както многократно е заявявано, целта на НАТО е да не разреши ескалацията на конфликта и страните-членки на съюза да не влизат пряко във войната.

Трябва да сме наясно, че освен война в Украйна, в света се води и информационна война, която включва подобна дезинформация и отделни фалшиви новини. Тяхната цел е да създадат паника в обществото и така да намалят възможностите ни за истинска защита в този сложен момент“, се казва в отговора, който получихме от Министерството на отбраната.

c