Вторник, 16 април 2024

16.04.2024

Последвайте ни

Капсула на времето бе вградена при откриването на новата сграда на ДГ „Слънчице“ в Добрич

Новата сграда на детска градина “Слънчице” в Добрич бе официално открита днес, в първия пролетен ден. На церемонията присъства Кметът на Добрич Йордан Йорданов, заместничките му Елка Димова, д-р Емилия Баева и Росица Йорданова, Светлана Василева - началник на РУО, Невяна Люцканова - председател на ПК по образование в Общинския съвет, главният проектант на сградата арх. Куцаров, представители на фирмата изпълнител “BUILDTRON”, представители на Сдружение за развитие на деца „Слънчице“.

Празничен водосвет отслужи отец Велико от храм „Света Троица“.

Директорката на детското заведение Пенка Миланова посочи в приветствието си, че новата сграда осигурява отлични условия за отглеждане, възпитание и обучение на децата. „Всички ние – деца, педагози и родители, се радваме на новата придобивка. Благодарим на тези, които допринесоха за осъществяване на проекта – кметът и екипът му и изпълнителите на дейностите, които се справиха въпреки зимните условия."

Церемонията включваше и вграждане на капсула с послания за идните поколения в близост до новата сграда. Посланията са на Община град Добрич, ръководството на детското заведение и на фирмата изпълнител “BUILDTRON” . Те изразяват желанието на институциите да се съхрани изграденото и да се помни направеното в бъдеще.

До новата сграда бе засадено  дръвче като символ на успеха и приемствеността. 

Кметът Йордан Йорданов заяви, че вече децата ще имат едно прекрасно място да израстват и да се веселят. „Децата на Добрич трябва да растат в сигурност, да имат щастливо и незабравимо детство“, подчерта той.

Община град Добрич припомня, че на мястото на съществуващата дървена сграда е изградена нова Община град Добрич припомня, че на мястото на съществуващата дървена сграда е изградена нова едноетажна сграда, която ще обслужва две групи на Детска градина „Слънчице“. Финансирането е по „Програма за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища 2020-2022 г.“ на Министерски съвет. Строително – ремонтните дейности възлизат на близо 533 000 лева, а оборудването е за 34 200 лева. Общата стойност на проекта е 615 296 946 лева. Новата сграда е  със застроена площ 464 м2 със стоманобетонова носеща конструкция. Изградени са помещения, обслужващи двете детски групи и е осигурено ново обзавеждане. Осигурена е и достъпна архитектурна среда с изграждане на рампа към вътрешния двор и санитарен възел за хора с увреждания.  

c