Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Инженери, строители и механици помагат на БЧК-Добрич за бежанците от Украйна

Около 90 са доброволците, които подпомагат дейността на Областния съвет /ОС/ на БЧК в Добрич след началото на военните действия в Украйна, съобщи за Про Нюз Добрич директорът на организацията д-р Артюн Еринозов. Те дават дежурства на пункта на БЧК на ГКПП-Дуранкулак, където посрещат бежанците, подкрепят ги с хранителни продукти и топли напитки и ги насочват. Участват и в другите дейности – приемане на помощи, разпределянето им, транспортирането им до хотелите в областта, където има настанени бежанци.

Сред доброволците са навършили 18 години представители на Българския младежки Червен кръст в Добрич, на Доброволческия екип за реакция при бедствия, авари и катастрофи към ОС на БЧК. Но има и такива, които помагат на милосърдната организация откакто е войната в Украйна. Професиите на доброволците са различни - има инженери, строители, автомонтьори, механици. „Идват и казват: „Искаме да помагаме”, сподели д-р Еринозов. Доброволците са основно от Добрич, но има и такива от Балчик, от Шабла. Сред тях е и украинка, избягала от войната в Киев.

Хотелите започват да получават субсидията от държавата и лека-полека БЧК ще редуцира помощите към тях, защото не сме в състояние да продължим, а и от няколко дни хората не даряват, каза директорът на ОС на БЧК. По думите му така ще се избегне и двойното подпомагане.

Той разказа, че две фирми от Добрич са направили солидно дарение за дейността на БЧК в областния град, за което изказва голяма благодарност. Това са „Веник” ЕООД и „Неопърл България” ЕООД. Те са предоставили парична сума, която се изразходва само за пристигащите бежанци. ОС на БЧК получава финансиране и от Дарителския фонд на Националния съвет на организацията.

Няма някаква утвърдена тенденция – така отговори на въпрос на Про Нюз Добрич директорът на БЧК дали се увеличава броят на влизащите през ГКПП-Дуранкулак бежанци. По думите му има само преминаващи коли, има и такива, които спират, пътуващите в тях се регистрират за временна закрила и получават подкрепа от доброволците.

Д-р Еринозов разказа, че на ГКПП-Дуранкулак са оказали съдействие на 8-годишно дете с диабет. Наложило се е много бързо да бъде настанено в апартамент в Балчик чрез хотел „Самара”. Ще му бъде помогнато и с лекарствени средства.

По данни на директора на ОС на БЧК през нощта нови 50 души са пристигнали в област Добрич, те са настанени в хотел „Ведрен” в Кранево.

c