Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Боси в обувките си бежанци от Украйна приюти хотел в Кранево

Бежанци от Украйна без багаж приюти хотел в Кранево

50 бежанци от района на Киев пристигнаха днес у нас и са настанени в хотел „Ведрен” в село Кранево. Те са влезли в България сутринта в 6 часа през ГКПП-Дуранкулак и са съпроводени до хотела от доброволците на БЧК Георги Георгиев и съпругата му Розалина, която е украинка.

Сред тях са има около 35 деца, някои без родители. Те са придружени от настойници, определени от местното кметство в Киев. По думите на Георгиев вече е осъществена връзка със Отдел „Закрила на детето” на Дирекция „Социално подпомагане” в Балчик. Предстои утре с децата да се срещне психолог, за да могат да се отърсят от преживяния стрес и да бъдат адаптирани.

Сред настанените в Кранево бежанци има възрастни хора на пенсионна възраст, които при пристигането си бяха боси в обувките си, сподели доброволецът на БЧК. „Тръгнали са много бързо, това е зелен коридор, взели са каквото могат – обясни той. – Забелязах, че като багаж нямат почти нищо – само една малка чантичка. Навярно в нея има само това,  което е успяла да им подсигури Общината като помощи. Тези, които идват от Одеса например, където е по-спокойно, са с по-големи чанти”.

Бежанците от Киев, настанени в Кранево, са пътували с два автобуса. Някои от тях са изведени от окупирани райони благодарение на зелени коридори. Те не са имали проблеми по време на пътуването тъй като документите им са били изрядни, добре подготвени от кметството.

Според Георгиев приютените в хотел „Ведрен” имат храна, предоставена основно от БЧК, и необходимите удобства. Сега той търси начини да осигури дрехи и обувки, както и тетрадки, играчки и други занимавки за децата.

Предстои двата автобуса, докарали бежанците, да отпътуват за Киев, те ще занесат там хуманитарна помощ. Тя е предимно във вид на дрехи и обувки за деца, мъже и жени и одеяла. Георги Георгиев благодари на Драгомир Узинов и Панко Иванов – частни земеделски стопани от Каварна, които са осигурили горивото за обратния път. 

c