Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Призовават населението на област Добрич да е бдително за мини в морето или на брега

Взети са всички необходими мерки, за да се гарантира безопасността на морските ни граници, уверяват от Министерски съвет

Във връзка с информациите, че известен брой морски мини, поставени на плажа в Одеса, са били отнесени от буря и плуват в Черно море, представлявайки заплаха за плавателните съдове, българското правителство взима всички необходими мерки. Ще бъдат постоянно следени морските ни граници, както и курсовете на всички съдове в екваторията на Черно море. Това се съобщават в прессъобщение на Министерски съвет.

Областните управители, заедно с органите на министерство на отбраната, ще са в готовност да организират обезопасителни операции, ако това се наложи.

Умолява се населението в областите Добрич, Варна и Бургас да проявят бдителност. При констатирането на подозрителни сферични обекти във водата или на брега, гражданите се умоляват да сигнализират на телефон 112.

Припомняме, че преди дни Черноморският флот на Русия съобщи, че администрацията на руското черноморско пристанище Сочи е издала предупреждение, че заради буря са откъснати котвените мини, поставени от украинските ВМС на подстъпите към пристанищата Одеса, Очаков, Черноморск и Южни.

Според ръководителя на пристанището капитан В. Румянцев около 420 мини вече са свободно плаващи. Новината бе потвърдена от популярния руски блогър и журналист Борис Рожин.Всички кораби, които плават в югозападните и северозападните части на Черно море, трябва да бъдат внимателни поради вероятност от експлозии, предупреждават руските морски власти.

c