Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Поставиха пейки на Джон Лоутън край Камен бряг, обърната към изгрева на слънцето

Пейки на Джон Лоутън бяха поставени на брега край Камен бряг. На табела е написано:

Моля, седнете тук в памет на Джон Лоутън, който беше запален по България и дълги години пееше " July Morning" на Камен бряг

Бившият кмет на Каварна Цонко Цонев, който публикува снимка на пейките, написа в профила си във фейсбук: Който седне на тази пейка в Камен бряг, ще си спомни за един човек, обичал България.

Той обяснява, че пейката е обърната към изгрева на слънцето, там, където Джон Лоутън гледаше, когато пееше на първи юли.

Разпръснаха праха на Джон Лоутън край Камен бряг, където той изпя July Morning

Вчера съпругата и децата на Джон Лоутън разпръснаха праха му до Вечното огънче в Камен бряг Така легендарният вокал на „Юпая Хийп“ остана завинаги в България.

Музикантът посети за първи път  България през 2004 година по покана на кмета Цонко Цонев, за да пее с Б.Т.Р. Оттогава рок легендата събираше всяка година в нощта срещу 1 юли хиляди фенове на култовото място Огънчето край село Камен бряг и при първите лъчи на изгряващото юлско слънце местността се огласяше от великата песен July Morning, изпята от Джон Лоутън и Б.Т.Р.

Отиде си големият приятел на Каварна и България Джон Лоутън

От 2006 до 2015 година Джон Лоутън споделя с хиляди хора незабравимото преживяване Джулай морнинг край с. Камен Бряг и пее култовата си песен по време на изгрева. След това, до 2019 година е в Тутракан на Джулая.

„Той не знаеше, че има такъв ритуал в България, още през 2004 година му обяснихме за него, странно му беше. През 2006 година пя за първи път. През 2008 година доведе и Кен Хенсли /б.р. клавирист и вокал на Юрая Хийп от 1969 до 1980 г., неколкократно гостувал в България/. Тогава беше голяма операция, защото Хенсли искаше Хамънд клавир. Търсихме доста, от София го докарахме пианото на Камен Бряг. Стана изключителен купон. Даже си спомням, че тогава гледахме заедно с тях двамата финала на европейското по футбол, когато шампион стана Испания“, разказва в интервю за Про Нюз Добрич Цонко Цонев.

Цонко Цонев: Джон Лоутън ми казваше, че съм му „Брат №1“

На 29 юни 2016 година Лоутън и Б.Т.Р са в Добрич и свирят през няколко хиляди добричлии на площад “Демокрация”. Тогава Джон бил впечатлен от Стария Добрич.

„Той е от Лутън, имаше и къща в Испания. През 2007 година си купи апартамент в Каварна, но го продаде през 2016-а, защото сметна, че Каварна вече не е същата, не е рок столица. Обикаляше много из България, правеше филми, пееше. Той беше англичанин, който правеше голяма реклама на България. Както знаете, участвал е и във филма „Love.net“ през 2011 г. Той беше на празника на Варна и там го попитаха дали иска да участва във филм. Джон каза: „Ето, питайте моя мениджър Цонко, той ще каже дали да участвам!“. Тогава се оказа, че е и добър актьор“, казва Цонко.

Споделя, че Джон винаги му казвал, че му е Brother №1.
Джон Лоутън почина на 29 юни 2021 г.

Снимка: Tsonko Tsonev Kmetal, Фейсбук

c