Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Отбелязваме Международния ден на щастието и настъпването на астрономическата пролет

За поредна година на 20-и март отбелязваме Международния ден на щастието. Инициативата на ООН стартира през 2012 г., когато с резолюция на Общото събрание на организацията 20-и март е обявен за Международен ден на щастието. Датата не е случайно избрана – тогава се наблюдава изравняване на деня и нощта. Това носи послание за баланс, равноправие, мир и стабилност по целия свят. През 2013 г. се провеждат първите инициативи за отбелязване на събитието.

Пролетното равноденствие през 2022 година е на 20 март 17:33 часа българско време, когато настъпва астрономическата пролет.

Идеята за международен ден на щастието първоначално идва от Кралство Бутан. Хималайска страна използва Национален индекс за щастие, като по-доброто средство за определяне напредъка на страната, отколкото модела на Брутния вътрешен продукт.

Целта на Международния ден на щастието е да насърчава държавите да отдават по-голямо значение на стремежа към щастие и благоденствие. Да припомня, че всеки заслужава шанс за щастлив, здравословен живот. Щастието е в основата на човешките желания и е ключов фактор както за определянето на качеството на живот на всеки един човек, така е и важна мярка за определяне успеха на всяка една страна. Щастието е по-скоро лична отговорност на всеки един човек, но щастието на обществото трябва да е приоритет на всяко правителство. 

c