Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Красиви картини върху морски камъчета рисува София Попова от Балчик

Никога не е късно да проявиш таланта си. Доказателство за това е 67-годиштага София Попова от Балчик. Вече втора година тя да твори – със сръчните си ръце изобразява животни, портрети, цветя, морски пейзажи върху... морски камъчета.

София Попова

София е пенсионерка, работила е в сфера, която няма нищо общо с изкуството - на счетоводството. Разказва, че е рисувала като ученичка, имала е рисунки и на изложби. Решава да пробва отново сега, когато е свободна. Хрумва й да започне да рисува върху морски камъчета когато вижда внуците й да драскат върху тях. Предимство за нея е, че живее край морето и си набавя камъчетата от брега. „Избирам по-гладички, по-оформени, релефът да е по-добър”, разказва балчиклийката. Работи с акрилни бои. Отгоре слага матов лак, за да се запази по-дълго време рисунката.

Камъчетата, върху които твори, са с различни размери. Сред тях има и много мънички – с плодове и зеленчуци. Някои са по-големи, зависи от това, което София иска да нарисува. Решава какво да сътвори според формата на камъчето. Рисува обикновено по снимки. Повече ми допада да изобразявам животни – коне, тигри, кучета, споделя жената. Харесва да прави и портрети, има доста на африканки. Дори и в момента рисува такъв.

Рисуването на морско камъче отнема различно време, разказва балчиклийката. По-малките са по-трудоемки. Необходими са й поне един, два дни, за да може да осмисли самата картина, която ще изобрази, след това я вижда по друг начин.

Готовите творби София основно подарява на свои близки и приятели. Имала е и поръчки и ги е продавала, но на символични цени. Рисува камъчета и по различни поводи – Дядо Коледа и джуджета, коне по Тодоровден. Изработвала е миниатюрни творби за Хелоуин – те са раздавани на децата от частна английска школа в Балчик. По празниците е рисувала на морски камъчета картини за детската градина на внуците си, така всяко дете е получавало малко подаръче, което да носи в джобчето си.

Сред най-интересните поръчки, които е имала, е героят на Доби от книгите за Хари Потър. „Предизвика интереса ми, тъй като не ми беше познат. Изглеждаше ми като извънземно, като гол плъх. Иначе изобразяването му не беше много трудно”, казва жената. Обяснява, че по-трудно й е да рисува котки, може би, защото са по-космати.

София Попова споделя, че вече има цял кашон с изрисувани морски камъчета и вече не знае какво да ги прави. Не е мислила да ги представи в самостоятелна изложба. Би участвала обаче  с тях като част от такава, особено ако е благотворителна и е свързана с грижа за животните.

c