Сряда, 17 април 2024

17.04.2024

Последвайте ни

Германската wpd влага 120 млн. евро във вятърен парк край Балчик

Нови вятърни паркове в България не са изграждани от десетилетие. Това обаче е на път да се промени много скоро и много съществено. Десетки проекти, някои от които подготвени още в периода 2008 - 2010 г., са "съживени" и инвеститорите вече търсят начини за тяхното реализиране.  

Един от инвеститорите, които планират вятърни проекти, е германската wpd. В началото на тази година компанията обяви амбициите си за мегапарк в Румъния с капацитет 1.9 гВт на сушата и в Черно море, а сега става ясно, че ще развива и проект край Балчик. Преди седмица представители на wpd бяха в България на срещи в министерствата на енергетиката, на иновациите и на околната среда. Плановете им са да инвестират във вятърни мощности и у нас - за начало с два проекта с общ капацитет 75 - 100 мВт. По различни пазарни оценки инвестиция в такава мощност би била около 90 - 120 млн. евро.

"Проектите ни в напреднал стадий на развитие са край селата Соколово и Тригорци. През годините за тях сме получили съответните разрешителни за строеж и сме разработили пълна техническа документация. Това включва геология, геодезия, присъединяване към мрежата и много други проучвания за успешна реализация на проектите. Поради бурното развитие на технологиите в нашия сектор в момента процедираме промяна в параметрите на вятърните генератори, като планираме разполагането на по-ефективни турбини със съвременен дизайн", обясни за "Капитал" управителят на wpd за България Мартин Илиев.

От инвестиционното предложение, подадено към община Балчик още миналото лято, както и от съобщение на РИОСВ - Варна, за проекта става ясно, че се планират общо 16 ветрогенератора с общ капацитет 96 мВт. Всяка турбина ще е с мощност 6 мВт (двойно повече от най-големите налични сега в страната) с височина на кулата 130 метра и диаметър на ротора 165 м.

Българското дружество инвеститор е "Вятърен парк Добруджа 2", чийто едноличен собственик е wpd. Германската компания има още редица регистрирани фирми у нас, чрез които вероятно ще работи по различни проекти. Една такава е "Вятърен парк Изгрев" ЕООД, която работи по проекти в района на Добрич.

Засега обаче компанията няма конкретни планове за офшорни вятърни централи. Големият проблем пред развитието им е липсата на законодателство в тази посока. Но темата за развитието на вятърната енергия, включително офшорната такава, вече се обсъжда и в енергийната комисия на Народното събрание, а и от wpd казват, че могат да съдействат на властите за създаването на нужната регулаторна рамка.

Основана през 1996 г. в Бремен като малка компания от Клаус Майер и Гернот Бланке, wpd се разраства заедно с технологията за вятърна енергия. Тя е фокусирана в изграждането на сухоземни вятърни ферми и офшорна вятърна енергия, като в момента има 2200 работници в 28 различни страни. Компанията е монтирала над 2400 турбини с общ производствен капацитет 5.15 гВт, а има проекти за още 12.3 гВт сухоземни и 13.8 гВт офшорни мощности.

Източник: Капитал

c