Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Директорът на ПМГ „Иван Вазов” в Добрич: Най-важното е да възпитаваме децата да бъдат добри хора

50 години от създаването си чества през тази учебна година Природоматематическа гимназия „Иван Вазов” в Добрич. В обновената сграда, която е с просторни и слънчеви стаи, два компютърни  и дванадесет интерактивни кабинета, оборудвани с необходимата съвременна техника, кинозала, два физкултурни салона и нови спортни площадки се обучават 440 ученици в 18 паралелки от V  до XII  клас. Профилите са: „Приложен програмист“ - с него се придобива трета степен на професия „Приложен програмист“, „Софтуерни и хардуерни науки“ и „Природни науки – Биология“. Профилиращите предмети са английски език, математика, информатика, информационни технологии, физика, химия, биология, география. За привлекателността на учебното заведение, за обучението в него, за бъдещата реализация на учениците разговаряме с директора Галин Канев.

Г-н Канев, какви са чувствата, които Ви вълнуват по повод юбилея на ръководената от Вас гимназия?

Най-напред аз съм възпитаник на гимназията. Не мога да не отбележа факта, че още при назначаването ми болшинството колеги бяха и мои учители. Нещата се развиват в много положителна насока – имам предвид и като база,  и като развитие на учениците и за това най-вече говорят успехите им при представянето им в олимпиади, състезания и конкурси. И най-вече тяхната реализация след завършване на гимназията. Имам предвид, че един много голям процент от тях са приети във висши учебни заведения и след завършването се реализират по специалности и профили, които са желали. Много проблеми съществуваха пред гимназията за решаване. Една голяма част от тях бяха свързани с материалната база. Те бяха решени с цялостен ремонт на сградата, на парокотелното помещение, изграждането на компютърните кабинети и най-вече поддръжката им и обзавеждането на останалите кабинети. С колегите със задоволство отбелязваме, че средният успех на учениците е много добър.  Успешно се явяват на зрелостните изпити, на външните оценявания.

Бихте ли припомнили за ремонта, който бе извършен в ПМГ „Иван Вазов” през предните две учебни години?

Цялостният проект на Община град Добрич и Министерството на образованието и науката, респективно държавата, бе на обща стойност 6 200 00 лева. Той включваше три училища и една детска градина. Средствата за ПМГ „Иван Вазов” бяха 2 200 000 лева. В общи линии беше направено всичко. Направена бе външна изолация, ремонт и изцяло препокриване на покривните конструкции на сградата, подмяна на тръбите, на парното, ремонт и боядисване на всички класни стаи, на тоалетни, на коридори. Подменено е също осветлението. Разбира се, има още много проблеми, които във времето ще се решат.

Добрич е един от градовете, които са най-обезлюдели през последните години, от там намаляват и децата. С какво гимназията привлича учениците?

Обучението в гимназията е свързано с най-иновативните профили и професии, а именно информатика, математика, програмиране, софтуерно инженерство, биология, химия. Явно е към какви професии това води. Интересът е доста голям. Реализираме прием и след четвърти клас в обучение до 7 клас, след което учениците кандидатстват в гимназията и тези, които са приети, продължават своето обучение вече в профилите.

Кое е най-важното, на което учите децата?

Според мен най-важното е да са хора. Всичко останало се научава. Имам предвид конкретните дисциплини – български, английски, руски, немски, математика. Това се изучава. Но човечността, да бъдат добри хора също е изключително важен фактор.

Как се отрази пандемията на ПМГ „Иван Вазов”?

Аз мисля, че перфектно се правиха и учители, и ученици по време на пандемията. На всеки учител е осигурен лаптоп, раздадени са от Министерството на образованието и науката лаптопи и таблети на ученици. Реално на практика нямаше ученици, които по технически причини, свързани с компютър, лаптоп, интернет, да не могат да участват в онлайн обучението. Това е много добър фактор за това, че има развитие, най-вече разбиране от страна и на ученици, и на родители, и на учителите за провеждането на такъв вид обучение в конкретната обстановка. Има голяма разлика в обучението, което е за учениците от 5-7 клас и тези, които са в 10, 11 и 12 клас. То се провежда много по-трудно при малките отколкото за по-големите. Специално за 12 клас, това, което ние и те коментираме, е, че онлайн обучението е една перфектна подготовка за тях за студентските практики и въобще за обучението във ВУЗ-овете. Доколкото съм запознат и в момента в много висши учебни заведение в Западна Европа и в САЩ е онлайн. Има много добри практики, които видях като обучение в западните ВУЗ-ове и сме се опитали с колегите някои неща да ги приложим, доколкото това е възможно при нас.

Как ПМГ „Иван Вазов” ще отбележи юбилея си?

Юбилея ще го отбележим в няколко аспекта. Ще го свържем изцяло с празника 24 май. Преди това ще има концерт на гимназията, който е традиционен. Проблемът е, че в момента Органова зала е в ремонт и, доколкото съм запознат, той няма да свърши до май месец. Въпросът със залата е много сериозен. Обсъждаме евентуално това да бъде на открито. Моето мнение е, че не е невъзможно, но не е най-удачният вариант. Ше помислим и ще направим възможно най-удачното в конкретната ситуация.

Какво е Вашето пожелание по повод юбилея към възпитаниците на  ПМГ „Иван Вазов”, към колегите Ви?

Най-напред им желая здраве. Всичко останало ще го направим, така както сме го правили досега и сме доказали, че го можем да го правим, а именно – обучението на учениците и тяхното възпитание.

c