Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Честит имен ден на Дарин, Дарина, Найден!

На 19 март празнуваме имения ден на Дария, Дарина, Дарин, Найден.

Св. мъченици Дария и Хрисант са светци от тъмните години на гоненията срещу християните. Хрисант бил младеж от богато семейство от Александрия, който бил пратен в Рим на обучение. С времето станал част от най-образованата среда на Рим. Когато попаднал на Светото Евангелие, той разбрал в душата си, че в това слово се крие истината и станал убеден християнин. Хрисант проповядвал разпалено и обърнал много връстници, с които дружал, към вярата. Скоро това се разчуло и в Рим разтревожен дошъл баща му. Той решил да ожени Хрисант за млада и красива езичница и така да прекрати увлечението му, както смятал, по християнството.

Дария живеела в храма на Атина и била известна с красотата и добротата си. Тя веднага харесала Хрисант и направила всичко възможно да му угоди и да му се хареса, но сърцето му било пълно само с Божия любов. Той започнал да проповядва и на нея и тя станала също християнка. Когато те се оженили, си дали обет да служат само на Бог и да не познаят плътската любов.

Влиянието им в Рим било голямо. Те били изправени пред съда, но словата им обърнали съдията и жена му към християнството. Император Нумериан се ядосал и наредил страшни мъчения за двамата, които те преодолявали с лекота. Тогава императорът заповядал двамата да бъдат закопани живи. Това е станало през 284 г. сл. Христа.

Найден означава „намерен”, а името Дария е персийско и означава “победител”.

c