Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Пълен е бившият хотел в Каварна, превърнат във временен пункт за настаняване на граждани на Украйна

Над половината от настанените там са деца

Детска глъч ехти в бившия общински хотел „Каварна“ в морския град. Там към настоящия момент са настанени над 50 украински деца, които са тук с майките и близките си.

Още от първите дни след възникването на конфликта в Украйна сградата е определена да функционира като временен пункт за настаняване на граждани на Украйна.

Днес там подслон намират 107 украински граждани.

Само четирима от тях са мъже на възраст между 61 и 68 години. Другите са жени и деца, най-малкото от които на годинка, а най-голямото е на 16 години. Сред пребиваващите, които са потърсили подслон тук, е била и 83-годишна жена. Сега в пункта е 72-годишна украинка.

Една от жените е бременна в шестия месец. Тя е една от първите пристигнали, заедно с другите си четири деца, разказва кметът на Каварна Елена Балтаджиева, която всеки ден наблюдава реда и условията, които се осигуряват на украинските граждани.

Предвид факта, че хотелът не е действащ и няма персонал, който да се грижи за обслужването на настанените там, е създадена организация и служители на Община Каварна дават дежурства на доброволен принцип. Записват се всички пристигнали и се водят отчетност и статистика. Така във временния пункт има непрекъснато административно обслужване. Предоставени са телефони, контакти, информация за магазини, заведения за хранене, аптеки и др. Дежурните служители имат ангажимент за приемане, насочване и предоставяне на информация за свободните места.

Община Каварна подпомага дейностите по регистрирането им в сградата и в МВР.

Екипи на полицейското управление периодично осъществяват контрол.

В сградата е топло, светло и чисто. Поддържат се общите части и се дезинфектира. Осигурени са телевизия и интернет.

За изхранването на украинските граждани жителите и бизнесът в община Каварна извършват дарения, обясни Елена Балтаджиева. От  дарения са осигурени хранителни продукти, оборудвани са места за готвене – имат печка, котлон. Настанените сами приготвят храната си, предимно за децата. Имат си вътрешна организация, разпределили са помежду си продуктите и отговорностите. Дори са написали съобщение „Не вземай от тези продукти, те са за децата“. Всяка майка готви за децата от своето семейство, защото тук има много роднини, дошли с децата си, баба с дъщерите и внуците си.

На общинския пазар в Каварна бе открит пункт, в който се събират продукти – не само за настанените тук, а и за БЧК и другите центрове.

От хотела поддържат връзка с болницата и медицинския център в Каварна и при нужда могат да оказват съдействие, да запазят час и дори, при нужда, да транспортират украинските граждани до лечебното заведение. Предоставен е и телефон на стоматолог.

Малка част от децата учат онлайн, обясни кметът Елена Балтаджиева. Предприети са мерки за осигуряване на тетрадки и химикали, има и интернет, като за обучението използват личните си телефони. Интернетът е безплатен за всички – както в общите части, така и в стаите, така че децата могат да учат спокойно. Дори в някои стаи са преместили телевизори, за да освободят тоалетките, на които са били поставени, и да ги използват като учебни бюра. Интернетът е осигурен от местния бизнес.

Някои от настанените остават в Каварна само дни, а други са тук още от разкриването на временния пункт. Тези, които напускат, се отправят за София, за Варна, а други за Румъния или Турция, но това са само онези, които имат изрядни документи.

Няма деца, които да посещават детска градина в Каварна. Забавляват се в рамките на хотела и двора му.

Според кмета каварненци проявяват съпричастност към украинските граждани, които търсят спасение тук. „Едни звънят по телефона, а други идват на място, за да попитат от какво имат нужда. Носят продукти с касови бележки, защото са наясно, че хранителните продукти трябва да са пакетирани и в срок. Надяваме се с разкриването на временния пункт на пазара в Каварна да се съберат повече продукти. Идеята е да не се събират хаотично, а според потребностите. В дарителския пункт ще се предоставя информация, за да могат хората да се ориентират от какво има нужда“, обяснява тя. Защото украинските граждани имат нужда както от хранителни и санитарни материали, така понякога и от възглавници, от походни легла. В момента в центъра има само една свободна стая, а някои чакат близките си. И ако искат да са заедно, се налага да са и на походни легла.

От местен дарител получихме възглавници. А днес друг бизнесмен ще ни достави и походни легла, и още възглавници

Навсякъде се чува детски глъч. Малчуганите са скупчени на диваните и се забавляват чисто по детски. Майките са около тях. Всеки е разтревожен и притеснен, но не е ужасен. Сякаш тук е намерил спокойствие и се чувства добре. Защото са заедно, споделят си и се подкрепят.

Местните жители и бизнесмени изразяват непрекъснато своята съпричастност и се включиха да помагат „със сърце“, поясни Елена Балтаджиева.

c