Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Отбелязваме Световния ден на рециклирането

На 18 март се отбелязва Световният ден на рециклирането. Той е обявен през 2018 година от Световнатата организация за рециклиране (Bureau of International Recycling). С продължаващите глобални унищожения от пожари, наводнения и суши, светът има нужда да намалява въглеродните емисии, за да смекчи последиците от изменението на климата. Рециклиращата индустрия спестява над 700 млн. тона емисии на въглероден диоксид всяка година.

Ползите от рециклирането са много. Разделното събиране на отпадъци е съществена предпоставка за оползотворяването им. Това може да означава възстановяване, повторна употреба, рециклиране, рециклирано съдържание. В крайна сметка се цели предотвратяване на образуването на отпадъци.

Чрез оползотворяването на отпадъците от опаковки се подпомага разрешаването на редица екологични проблеми.

Разделното събиране намалява натрупването на отпадъци в сметища и разпиляването им в природата. То запазва ресурсите ни и защитава дивата природа –  опазваме местообитанията за животни. Рециклираната хартия спасява милиони дървета от изсичане.

Разделното събиране помага за решаването на климатичните проблеми – при производството на опаковки от рециклирани материали се отделя значително по-малко въглерод, който е основен виновник за глобалното затопляне. Спасените дървета поглъщат въглерод и охлаждат атмосферата.

Когато изхвърляме разделно опаковките, те се рециклират. Рециклирането използва много по-малко електроенергия, отколкото производството от първични суровини.

Когато изхвърляме разделно, сме по-отговорни към околната среда, здравето и бъдещето си.

c