Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Община Добричка  - прозрачност и отчетност на административните услуги

В рамките на проекта на „Про Нюз Добрич“ ЕООД „Гражданите и бизнесът – гарант за по-ефективно местно управление“, финансиран от Фондация „Америка за България“,  беше извършен анализ на административните услуги и влиянието върху бизнес средата в общинските администрации на територията на област Добрич в контекста на прозрачност и отчетност. Обхватът на проучването включваше оценка на текущото състояние на общините в областта в контекста на изследване на прозрачността на конкретната публична институция или институции,  процедурите и регулациите на общинско ниво и мерките свързани с   хипотези като възможни индикатори за злоупотреби, нарушения и корупционни практики.

По-конкретно, за община Добричка предприетите мерки в тази насока са:

• Изискуемата информация е налична на интернет страницата на общината, като същата е актуална, предоставя се в достатъчен обем и съдържание. Отчетността на общинската администрация пред гражданите се осъществява чрез изготвяне и публикуване на годишен отчет за изпълнението на програмата за управление на общината за срока на мандата. Проектът на бюджет на общината за съответната година се обсъжда публично с всички заинтересовани лица и организации. Налична е Система за измерване на удовлетвореността на потребителите на административни услуги.
• Заявените искания за достъп до обществена информация, относими към дейността на общинската администрация са публично достъпни.
• Няма подадени сигнали за корупция в Община Добричка за последните 3 години. Защитата на подателите на сигнали за корупция е уредена във Вътрешните правила за организацията и реда за проверка на декларации и установяване на конфликт на интереси.
• Подадените декларации съгласно Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, както и списък на неподалите такива декларации лица, са публикувани на сайта на общината, но не са актуални.
• Общината не извършва ротация на служителите, които участват в комисии, чувствителни към корупционен натиск.
• В Добричка община е учредена комисия по превенция и противодействие на корупцията. Общинската администрация осъществява вътрешен контрол за противодействие на корупция, за разкриване на нарушения и прилаганата система за налагане на съответни санкции по ред и начин, описан във вътрешните наредби и правила.

В заключение, констатирано е добро ниво на нормативна обезпеченост от гледна точка на налични, действащи и актуални подзаконови актове, съответно вътрешни правила, процедури и заповеди, посредством които се регулира достъпа до информация, прозрачността в работата на институцията и предприемането на адекватни мерки за разкриване на корупционни практики и защита  и превенция на злоупотреби и измами. Липсва изрична уредба по отношение на относими обществени отношения – например по отношение на работата на дисциплинарен съвет, провеждане на конкурси за назначаване на служители в общинската администрация., ценяване на изпълнението на служителите в общинската администрация, борба с корупцията и корупционния риск, предотвратяване, разкриване, съобщаване, регистриране и разрешаване на нередности в контекста на изпълнение на проекти, финансирани от ЕС.

Проектът “Гражданите и бизнесът – гарант за по-ефективно местно управление“ на „Про Нюз Добрич“ ЕООД се финансира от Фондация „Америка за България“ по програма „Следващите 10 – в подкрепа на значими идеи през следващите десет години“

c