Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Два автобуса с деца, някои без родители, тръгват от Киев за Кранево

Два автобуса с деца от Киев се очаква да пристигнат в Кранево и там да бъдат настанени в хотел, съобщи за Про Нюз Добрич представителят за Балчик и Каварна на кризисните центрове в Добрич и Варна и доброволец на БЧК Георги Георгиев. Мъжът, който е родом от Добрич, но 8 години е живял в украинската столица, поддържа непрекъснато връзка с кметството там. Сега в Киев има масивни бомбардировки и не се знае кога ще тръгнат, вероятно това ще стане до дни, каза Георгиев.

По думите му някои от децата пристигат в България без родители. Те или са загинали, или остават в Украйна по различни причини. Децата ще бъдат придружавани от опекуни и учители, определени от кметството в Киев.

Малко над 100 бежанци от Украйна са настанени в общинския хотел „Каварна”, а в хотелите в Балчик са около 700, информира Георги Георгиев. Той предполага, че те ще останат у нас за дълго, до края на войната и за това и им препоръчва да се регистрират със статут за временна закрила. Украинците са много доволни, много са благодарни за услугите, които им предоставяме, каза доброволецът на БЧК.

По думите му училищата в Украйна предлагат онлайн обучение и много от децата, приютени в Балчик и Каварна, учат от разстояние. В Балчик е организирано импровизирано училище по български език, за което Про Нюз Добрич вече писа. В хотелите децата се включват в различни занимания, рисуват. За това са им необходими тетрадки, блокове за рисуване, моливи, флумастери и други материали.

Георги Георгиев посочи, че настанените в хотел „Каварна” се изхранват три пъти на ден. Там имат нужда от материали за лична хигиена - дамски превръзки, сапуни, тоалетна хартия, мокри кърпи, както и от детски дрешки. В хотелите в Балчик очакват основно дарения от хранителни продукти, предимно картофи.

c