Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Църквата почита паметта на Свети Алексий

На 17 март църквата почита паметта на Свети преподобни Алексий. Той е роден в Рим през ІV век. Легендата разказва, че от ранна детска възраст обикнал Господа от цялото си сърце. В желанието си да му угоди, тайно си налагал лишения, спазвал строг пост, носел на тялото си груба дреха.

Отрекъл се от всички световни радости и почти целия си съзнателен живот светецът прекарал в мълчание и укривал своята самоличност. Седемнадесет години Алексий живял с просия и в бедност пред храма “Св. Богородица”. С дълбокото си смирение и постоянна молитва той угодил на Бога. Един от служителите на храма видял в съня си Божията Майка, която му казала: "Въведи в църквата ми Божия човек, защото молитвата му стигна до Бога и както венец върху царска глава, така Дух Светий ще почива върху него!"

Званието “Божи човек” той получил след смъртта си, поради своето себеотрицание и пълно отдаване в служба на Бога. След като починал, одърът с тялото му бил поставен на площада по повеля на царя и папата и жителите на Рим ходили да се поклонят на светите мощи на Божия човек, който от любов към Господа пожертвал всички световни радости и се отрекъл от щастие, богатство и човешка слава, за да служи на Бога в смирение и нищета.

Имен ден празнуват днес всички, които носят името Алекси, Алекса, Алеко, Алексей. Името означава помощник.

c