Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Оценките от матурите вече няма да влизат в дипломите на зрелостниците

През 2022 г. завършва първият випуск у нас с нова диплома за средно образование. Зрелостниците тази година са първите, които ще завърши по новата учебна програма и структура.

В дипломите за средно образование на абитуриентите ще влизат само оценките по учебните предмети, които са изучавани в 11 и в 12 клас. Те се записват като окончателни оценки по предмета/модула с точност до 0,01 като средноаритметични от годишните оценки по учебния предмет/модул, съобщават от Министерството на образованието и науката.

Новият закон за предучилищно и училищно образование предвижда завършване на първи гимназиален етап след 10 клас, когато учениците са получили удостоверение за това.  

За първи път 1121 ученици в 10 клас от област Добрич ще се явят на матури

В дипломата за средно образование ще бъде вписан номерът на това удостоверение, но резултатите от обучението в предходния етап няма да оказват влияние върху успеха в дипломата. Тя е документ за завършване на втори гимназиален етап, посочват от МОН.

Общият успех в дипломата за средно образование се формира като средноаритметична оценка с точност до 0,01 от средноаритметичните оценки, вписани като окончателни оценки по учебните предмети, изучавани в задължителните часове, и от средноаритметичните оценки, вписани като окончателни оценки по учебните предмети, изучавани в избираемите часове.

Оценките от ДЗИ няма да участват при формиране на общия успех, а ще бъдат вписани отделно.

c