Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Отново търсят финансиране за Парка за миниатюрите в Добрич

Проектът “Парк на миниатюрите „Малка Добруджа“ е на стойност 6 152 890,95 с ДДС. Той е включен като дейност и стойност в плана за интегрирано развитие на общината. Ще се търси финансиране след като се одобрят програмите по новия програмен период 2021-2027г. Това съобщиха от Община град Добрич в отговор на запитване на Про Нюз Добрич на какъв етап е реализацията на проекта.

Припомняме, че след проведена през 2019 година обществена поръчка беше изготвен технически инвестиционен проект от “Кинекс” ЕООД – Пловдив. Прогнозната стойност на поръчката беше 106 800 лева.

Парк на миниатюрите „Малката Добруджа“ ще правят в Добрич

Тогава от Общината обясниха, че ще се търси финансиране по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020; Приоритетна ос 6: Регионален туризъм. Това очевидно не се случи и сега очакванията са през новия програмен период да се намери финансиране за проекта.

Предвижда се паркът да е на терена, заключен между ул. Орфей и ул. Бяла река, жк „Дружба” 1 и бул. „Добруджа”, част е от парк „Св. Димитър“. Там ще има експозиция с умалени модели на забележителности, които ще са разположени в паркова среда. За осигуряване функционирането и обслужването на комплекса се предвижда изграждане на посетителски център, с помещение за видеонаблюдение, кафе – бюфет, санитарни възли за посетителите и персонала. Предвижда се паркът да е с ажурна ограда с височина до 2,20 м с контролиран достъп и зона за изчакване.

След 40 години чакане граждани сами си направиха парк „Св. Димитър“ в Добрич

Освен парка, се предвижда поставяне на миниатюри в двора на Къщата, в която е живял Йордан Йовков на ул. ”Майор Векилски” № 18, както и поставяне на информационни табели и плочки и съставянето на туристически маршрут, свързващ ”Парка на миниатюрите ”Малката Добруджа”, Къщата на ”Адриана Будевска” и къщата, в която е живял ”Йордан Йовков”.

c