Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Новият приют на ул. „Хан Кардам“ в Добрич подслони 14 бездомни

Кметът Йордан Йорданов: „Сградата е с контролиран достъп, живеещите в района могат да бъдат спокойни.“

14 души – 12 мъже и две жени, са настанени от началото на март в новия приют, изграден от Община Добрич по проект по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Приютът се помещава в реконструираната сграда на ул. „Хан Кардам“ № 13 в града.

Сградата е строена през 1950 година, а през 1971 година е декларирана като архитектурно-строителна недвижима културна ценност от местно значение, обясниха днес на брифинг в Общината. В годините това е била жилищна сграда, а по-късно – обществена, с офиси на партии и организации. В сутерена години наред се помещаваше заведението „Яворите“.

Проектът е на стойност 575 хиляди лева – безвъзмездни средства по Оперативната програма, като той е съгласуван с Министерството на културата. Само за строителството за използвани 505 хил. лв. Отстранени са конструктивни проблеми по сградата, а фасадата й е възстановена и запазена във вида, в който е била преди десетилетия. Подменена е отоплителната инсталация, дограмата, извършени са енергоефективни дейности, поставена е платформа за инвалиди. По друг проект са осигурени над 110 хил. лв. за финансиране на социалната услуга, като Общината осигури допълнително 60 000 лева, за да се осигури 24-часово дежурство на четирима пазачи. Предстои да се ремонтират и улиците, водещи до приюта – два участъка по ул.“Независимост“.

Капацитетът на приюта е 15 души. Оборудвани са 6 спални, дневни пространства, столова и сервизни помещения. По думите на зам.-кмета д-р Емилия Баева обитателите на приюта се стимулират да чистят и поддържат сами помещенията, въпреки че има назначено лице за почистване. Има закупена пералня, осигурени са микровълнова фурна, кафе машина. По два часа дневно ще се ползват услугите на медицинска сестра.

Приютът предоставя временен подслон до 6 месеца в рамките на една година. В него се осигурява топла вечеря. От Общината споделиха, че има нужда от дрехи за потребителите на услугата и всеки, който пожелае, може да помогне, като ги занесе на място.

„Искам да успокоя всички живеещи в района, че този тип социална услуга ще бъде контролирана. Там ще има хора, това няма да е просто едно свърталище, всичко ще бъде с контролиран достъп, така че да няма никакви проблеми за живеещите наоколо“, заяви кметът Йордан Йорданов.

c