Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Кризисният център в Добрич обгрижва 32 семейства, избягали от войната в Украйна

32 семейства от Украйна обгрижва в момента Украинският кризисен център в Добрич, съобщи за Про Нюз Добрич Олена Димитрова от Центъра. Повечето от семействата са настанени в Добрич, има по едно в с. Стефаново и в с. Козлодуйци.

„Всеки ден при нас идват по 1-2 семейства, които се нуждаят от помощ. Всички са потиснати, всички са страшно притеснени и няма как да не са в тази тежка ситуация. Ние се стараем да им помогнем с каквото можем. Последното при нас дойде семейство от гр. Днипро, имаме хора от Миколаев, Вознесенск, Киев, Харков“, каза Олена Димитрова.

Тя сподели, че добричлии продължават да помагат и да даряват. В Центъра идват много хора, предлагат помощ, носят кой каквото може, а продукти са нужни всеки ден. Активно се включват учениците от СУ „Кирил и Методий“ и от Природо-математическата гимназия, които носят помощи. От СУ „Кирил и Методий“ например предоставили млечни продукти.

„Очакваме да се раздвижат нещата на държавно ниво по механизма за временна закрила и решението на Министерския съвет от 10 март, защото, доколкото знаем, все още не са започнали да приемат заявления по този механизъм. Той дава право за дошлите от Украйна да се опростят правилата за започване на работа. А те споделят, че биха искали да могат да работят“, каза още Димитрова.

От кризисния център търсят хладилник втора употреба за едно от семействата, което е с три деца. Търси се още посуда за готвене, засега нуждите от дрехи и обувки са задоволени.

Припомняме, че има открита дарителска сметка на Сдружение на украински организации в България СУОБ „Мати Украйна“.

Титуляр: СУОБ «Мати Украйна»,

Банка : УНИКРЕДИТ БУЛБАНК

IBAN: BG79UNCR70001522046600 BIC на банката: UNCRBGSF

Всеки превод или внасяне на суми кеш при наличие в основание за плащане текст „Дарение за украински войници“ и „Дарение за пострадалите в Украйна“ са ОСВОБОДЕНИ от ТАКСИ и КОМИСИОНИ!

c