Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Изложбата „Изкуството на Тибет” в Добрич ни среща със свят на мистика, мъдрост и сурова красота

Изложбата „Изкуството на Тибет” ще бъде открита днес от 17 часа в Музея в Градския парк „Свети Георги” в Добрич. Тя е на Историческия музей в Димитровград, през 2010 година му е дарена от посолството на Китайската народна република с идеята да бъде показвана и в други градове в страната. Добрич е 14-ият град, в който се представя.

Изложбата ни среща с един свят на мистика, на мъдрост, на хармония и сурова красота, сподели пред журналисти главният уредник на Етнографската къща в Добрич Лена Кирилова. По думите й тази среща с Тибет е уникална за Добрич, защото културата, философията, която е вложена в изкуството, е отвъд материалното. Всички реликви, предмети, които са представени в изложбата, човек трябва да ги усети с мисълта си, със сърцето и душата си, т. е. това е едно пътуване към себе си и към другия, за да намери просветлението, смирението и хармонията, характерни за будизма, каза Кирилова.

Изложбата „Изкуството на Тибет” бе представена от Николина Умурска – главен уредник и завеждащ отдел „Нова и най-нова история” и Недялка Тодорова – главен уредник и завеждащ отдел „Етнография” в Историческия музей в Димитровград. Стана ясно, че цялата експозиция е от около 150 предмета, в Добрич се представят над 100 от тях.

Тодорова сподели, че в изложбата има много интересни и непознати предмети. По-голяма част от тях са свързани с религията на Тибет, с Будизма. Има и предмети, които са битови, те са представени в обособен кът. В експозицията може да бъде видяно „Колелото на Дхарма”, което е украсявало будистките манастири. Интерес предизвиква свещена пагода, в тях са се съхранявали мощите на светци. Представени са т. нар. танки, които са нещо като будистки икони. На много от тях са изобразени различни божества, пазители и същества, които са част от табетския будизъм. Две от танките са медицински, на една от тях е изобразен дворецът Потала, един от най-известните символи на Тибет.

Изложени са различни предмети, използвани в будистките ритуали. Сред тях са молитвените тубуси, които въртят монасите. В изложбата са показани музикални инструменти, като най-интересни са роговете тунчин, издаващи звук на ревящ слон. Те се използват в будистки церемонии. Има различни чаши и съдове, основно за чай и ракия. В изложбата могат за бъдат видени много маски. Част от тях са с религиозен характер, а друга са от тибетската опера. 

Изложбата „Изкуството на Тибет” ще бъде в Добрич до края на април.

c