Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Заради бежанците от Украйна: Хотелиери в Балчик са на предела на възможностите си

Около 500 души, бягащи от войната в Украйна, са настанени в базите на хотели в Балчик. От тях децата са около 300. Това съобщиха представители на хотели в Белия град, които отвориха врати за бежанци, на среща с кмета Николай Ангелов. Те очакват броят на пристигащите от Украйна да се увеличи. Хотелиерите заявиха, че трудностите пред тях растат с всеки изминал ден и са на предела на възможностите си.

Както Про Нюз Добрич писа по данни на директора на Областния съвет на БЧК д-р Артюн Еринозов към вчерашна дата бежанци има настанени в седем хотела в Балчик. Това са „Хелиос”, „Лотос”, „Лайтхаус”, „Юпитер”, „Самара”, „Гардън палас” и „Наслада”.

На срещата кметът Ангелов декларира, че Общината има капацитет, но няма делегирани права от държавата за извършване на административни услуги за бежанците, както и собствена леглова база. В случай, че държавните институции, имащи ведомствени станции на територията на общината, решат да ги отворят за бягащите от войната, то местната власт ще направи всичко необходимо, за да създаде ред за настаняване, посочи кметът.

c