Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

Превозвачи се жалват в съда, че градският транспорт в Добрич се възлага без конкурс

Жалба от управителите на „Пътнически превози” ЕООД и „ПГ Комерс“ ООД срещу решение на Общинския съвет /ОбС/ на Добрич е подадена в Административния съд, съобщават от там. Посочват, че с оспорваното решение ОбС е одобрил проект на договор за обществена услуга с „Градски транспорт Добрич“ ЕООД за възлагане на обществен превоз на пътници по утвърдена транспортна схема на Община град Добрич.

С решението си от февруари Общинският съвет даде съгласие за възлагане на извършване на обществен превоз на пътници по утвърдена общинска транспортна схема на град Добрич чрез сключване на договор за пряко възлагане на обществен превоз на пътници с „Градски транспорт Добрич“ ЕООД, като вътрешен оператор.

Според проекта за договор „Градски транспорт Добрич“ ЕООД ще е вътрешен оператор на обществения транспорт на пътници по утвърдена транспортна схема на Община град Добрич. Като такъв дружеството ще има възможност да сключи договор с подизпълнители за не повече от 30% от превозните услуги.

Делото по жалбата на „Пътнически превози” ЕООД и „ПГ Комерс“ ООД е насрочено за разглеждане в открито съдебно заседание на 11 май.

Делото на превозвачите е срещу възлагането на градския транспорта без конкурентна процедура, като те твърдят, че това решение е в противоречие с европейското и българското законодателство.

c