Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Овощари от Добруджа ще се включат в пореден протест срещу разпределението на парите по Ковид-мярката

Добруджанският овощарски съюз се включва в поредния протест на овощарите и производителите на зеленчуци, който ще се проведе утре, 16 март, на пътя Пловдив – Карлово, съобщи за Про Нюз Добрич зам.-председателят на съюза Димитричка Търпанова. Тя припомни, че на 13 март в Русе бе първият протест, в който фермерите изразиха недоволството си от политиката на Министерството на земеделието с сектор „Плодове и зеленчуци“.

Представителите на сектора ще продължат с протестите, като за 18 март се планира митинг в София. От своя страна пък други организации - Националната асоциация на картофопроизводителите и Браншова камара ,,Плодове и зеленчуци" обявявиха гражданско неподчинение и организират протест пред Министерството на 22 март.

Причината за протестите са механизмът за разпределение на средствата по т.н. Ковид-мярка, системното недофинансиране на сектора и липсата на баланс в подпомагането на различните групи производители в земеделието.

„Ние поискахме по-голям бюджет, защото тези 111 милиона лева са крайно недостатъчни. Обидното стана миналия петък, когато ни събраха в Министерството и ни казаха, че Ковид-мярката ще бъде разпределена 60% за животновъдите и 40% за нас. Не омаловажаваме проблемите в животновъдството, но парите се делят несправедливо. Освен това в тези 40 % влизат освен сектор „Плодове и зеленчуци“ още винените лозя и розопроизводителите. И нашите производители не могат да разчитат на нормална компенсация. Единственото, на което ние тази година разчитаме, е Ковид-мярката“, коментира Търпанова. Фермерите искат бюджетът да се разпредели 50/50.

Представители на сектора ще се срещнат утре с Комисията по земеделие в НС. За момента обаче хората в бранша са разделени, тъй като картофопроизводителите и Камарата „Плодове и зеленчуци“ нямат засега общи действия с другите организации.

„Гърция и Румъния подпомагат своите производители в този сектор в пъти повече, не в проценти. Как ще продаваме и на какви цени на един общ европейски пазар, като тяхната себестойност ще е много по-малка от нашата? Ако сега не си защитим производителите, в края на година ще бъде късно. Един собственик на трайни насаждения ако ги ликвидира, той никога няма да се върне към този бизнес. Въпросът е сега да се спаси производителят, а не когато се откаже, да се мъчим да го връщаме“, коментира Димитричка Търпанова.

В утрешния протест ще се включат Асоциация български пипер, Асоциация на овощарите в България, Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните, Добрудженски овощарски съюз, Национална биоасоциация, Национален съюз на градинарите в България, Съюз на дунавските овощари, Съюз на овощарите в България и Българска асоциация на производителите на оранжерийна продукция, съобщава Agri.bg.

c