Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

"Жива библиотека" организират в Добрич

"Жива библиотека" организира за първи път в Добрич Висшето училище по мениджмънт, съобщават от там.

Библиотеката е „жива“, защото всяка от книгите на това събитие ще е истински, жив човек. Процесът на четене също е необичаен – разговор между книгата и читателя.

Идеята за “жива” или “човешка” библиотека възниква преди повече от 20 години и оттогава до днес такъв тип читателски срещи се ровеждат по целия свят - в университети, градски библиотеки, на фестивали и т.н. Приемствеността между поколенията и възможността четенето да се превърне в диалог е интересна възможност, която има своите многобройни положителни послания.
Книгите, които ще вземат участие в събитието, са с образование в различни сфери, с вълнуващ житейски път и с интересни истории за споделяне. Посветени на различни теми, всички те носят едно общо послание: Не съди книгата по нейната корица!
Ще се „четат“ теми за пътувания, интересни срещи, практични житейски съвети, нестандартни начини да построиш своята кариера и още много други теми.
Събитието е отворено за всички желаещи, безплатно е, като е необходима регистрация тук: https://forms.gle/5FgRSXZSVgYSjdhw5
Началото е 14:30 часа на 16 март (сряда) в ресторант „Албена“, сградата на Висше училище по мениджмънт гр. Добрич. Планираме събитието да е с продължителност от около 1,5-2 часа.

Живата билиотека (The Human Library) е иновативен метод, създаден да промотира диалог, да намали предразсъдъците и да провокира по-дълбоко разбиране. Създадена като събитие за първи път през 2000 година в Дания, Живата библиотека помага на различни групи от хора да разчупят стереотипите си, като поставя под въпрос общоприети предразсъдъци по позитивен и хумористичен начин. Срещата е неформална като целта е участниците да научат нови неща, като променят начина си на мислене чрез разговорите си с различни хора, които са изключително вдъхновяващи, контрастни и различаващи се. Гостите си избират от списъка с “книги” тези, които им се струват най-интересни и започват да ги “четат”. На всеки 20 мин се обявява смяната, при което читателите трябва да си изберат друга „книга”.

c