Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Възпитаници на СУ „П. Р. Славейков” в Добрич с номинации за награди на Фондация „Стоян Камбарев“

Двама възпитаници на СУ „П. Р. Славейков” в Добрич – Бюрхан Керим и Виктор Пасков, са с номинации за престижните награди на Фондация „Стоян Камбарев”, съобщават от учебното заведение. 

Театралният режисьор Бюрхан Керим е един от петимата номинирани за Награда за полет в изкуството. С изключителна отговорност, амбиция за развитие, тънко чувство за хумор и склонност към философски размишления си спомня за своя ученик класният му ръководител Силвия Стойчева. Участник в благотворителни концерти и различни ученически представления и изяви, Бюрхан още в ученическите си години показва нестандартно мислене и творчески потенциал. След завършване на средното си образование учи в актьорския клас на проф. Маргарита Младенова в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов".

Снима във филма "8 минути и 19 секунди" по Георги Господинов на режисьора Кристина Грозева. Започва да учи и режисура в сценичните изкуства. В Румъния пише пиесата "Името ми бе…", по-късно създава и радиопиеса със същото заглавие. Дебютира като режисьор в ТР Сфумато с "Край на играта" по текстове от Хулио Кортасар, Хосе де Еспронседа и стари испански романси. Професионалните интереси на Бюрхан са в областта на театъра, литературата, драматургията и музиката. Предстои излизането на първия му роман "Лавандуловото момче".

Церемонията за връчване на Годишните Награди ще бъде на 26 април. Именно тогава на живо публиката за четвърти път ще избере и носителят на Награда за кино 355. 3-ма избрани кинорежисьори трябва да заснемат, монтират и предадат 5-минутен игрален филм само за 5 дни. Оттам и заглавието: три -пет -пет. Сред проектите отново има Славейковска следа - сценарист на един е Виктор Пасков, възпитаник на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Проектът за филм „Старецът на телефона“ ще бъде заснет от Орлин Менкаджиев, студент в НАТФИЗ.

Историята на Виктор Пасков е за надежда и любов. За старец, който прекарва времето си в разговори по телефона със своята жена, която му е оставила да се грижи за едно цвете, което той убива. И докато зрителят се забавлява на непохватността на стареца, става ясно, че жена му е починала, а той продължава мислено да разговаря с нея. В образа на стареца ще се превъплъти актьорът Стефан Мавродиев.

Нестандартен, романтичен, винаги готов да помогне – такъв помни своя възпитаник класният му ръководител Силвия Стойчева. „ Виктор се отличаваше от своите връстници – не винаги спазващ условностите, с оригинален, свой си начин на мислене, чувствителен и креативен. Беше запален по всички извънкласни дейности и най-вече на импровизираната театрална сцена в училище.“ През 2020 г. проектът на Виктор Пасков "Пред малкия екран" печели първо място за финансиране от Международния фестивал за късометражно кино IN THE PALACE. Той е съсценарист на филма "10 секунди", отличен с престижната награда "Най-добър дебют" на 19-ия Международен спортен филмов фестивал "Кросногорски" в Москва през 2021.

c