Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Помощи за побратимения Болград дариха жители и фирми от община Генерал Тошево

Редица граждани и фирми се включиха в благотворителната акция в помощ на бесарабските българи от побратимения на Генерал Тошево Болград, съобщават от местната администрация. В края на миналата седмица товарен микробус с помощите тръгна към Украйна. Освен това на свое заседание Общинският съвет гласува отпускането на целева помощ за жителите на Болград в размер на 20 000 лева за закупуване на вода, трайни хранителни продукти и лекарства от първа необходимост.

От 27 дарители 17 преведоха пари на събирателната сметка в размер на близо 2600 лева. Останалите 10 предоставиха различни дарения. Със средствата са закупени 16 вида хранителни продукти от първа необходимост, сред които боб, леща, брашно, ориз, макарони, олио, сирене и други (с общо тегло от близо 2,5 тона), както и лекарства. Фирми от общината се включиха и в призивите за хуманитарна помощ на БЧК-Добрич, като бяха дарени спални комплекти и одеяла, дрехи, консерви и храни, санитарни принадлежности.

Кметът на Община Генерал Тошево Валентин Димитров разкри, че хората в Болград са изключително притеснени от ситуацията, въпреки че в момента при тях реални бойни действия няма. „Чувам се през ден-два с моя колега в Болград. Значително са намалели хранителните продукти в града. Магазините са почти празни. Лекарствата също са на изчерпване. Всички са много притеснени. Точно в такива моменти ние трябва да помогнем и да покажем, че сме хора. Не се знае ние в каква ситуация ще изпаднем в утрешния ден“, заяви Димитров. Той благодари на всички дарители, които са се включили в кампанията и най-вече на фирма „Скития 1 ГТ“ ЕООД, която е осигурила напълно безплатен транспорт.

Неговият заместник Румен Мунтянов лично пътува с микробуса, за да предаде дарението в Болград.

Кампанията на Община Генерал Тошево по събиране на дарения продължава, като всеки жалещ може да дари финансови средства или да занесе хранителни продукти в Центъра за почасово предоставяне на услуги в домашна среда в т. нар. блок на фотото.

c