Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Ударът от войната върху земеделието в област Добрич: По-скъпи горива и торове

Земеделският бизнес е първия потърпевш от войната в Украйна - от високите цени на горивата и торовете

Производството и доставката на торове до голяма степен са обвързани с Русия. И резултатът от санкциите вече е виден, коментира пред Про Нюз Добрич Здравко Здравков. Той е бивш заместник-областен управител на област Добрич, занимава се в областта на селското стопанство, има дългогодишен опит в търговията с торове и препарати.

„Нашият бизнес понесе много сериозни удари, но не от пандемията от коронавируса, а от сушата. Има фалирали бизнеси, клиенти закъсаха, разсрочиха плащанията, ние разсрочихме плащания към доставчици. Но никой не отчете това. Всички считат, че земеделският бизнес е много рентабилен, но той е и много рисков. В резултат на сушата през 2020 г. имаше производители, които отчетоха 100-процентови загуби. Наред с това трябваше да вземат семена на кредит, горива на кредит, торове на кредит. 2021 г. беше добра като добиви и в голяма степен тези задължения бяха върнати. В момента обаче нещата са много притеснителни. Виждате как се движат цените на горивата. Като прибавим и ефекта от ембаргото ситуацията е много притеснителна“, коментира той.

Миналата година по това време тон гранулирана тор за основно торене струваше около 500 лева. Днес цената е 1480 лева. Дали това ще рефлектира върху себестойността на земеделската продукция или до редуциране на торовите норми тепърва ще става ясно, смята той.

„Няма точна формула с колко ще се вдигне себестойността, тъй като всеки производител ще прецени колко тор ще вложи. Досега се влагаха между 40 и 60 кг/дка. Струва ми се, че тази година ще вложат между 10 и 30 г/дка, което ще рефлектира върху добива“, счита Здравков.

„Правителството е решило да дотира по de minimis гранулираните торове. С колко не e ясно. Разбрах, че има препоръка да се захранват земеделските производители от нашите два завода, но заводът в Девня внася основни суровини и газ от Русия“, допълни той.

Категоричен е, че при тези условия дребният бизнес в земеделието е поставен пред заплахата да не оцелее.

„Да, стоката на земеделските стопани вдига цената си, но колко от стопаните в момента могат да си позволят да задържат продукция? Само едрите“, коментира Здравков. В момента изкупната цена на царевицата е 600 лева на тон, а на слънчогледа – 2000 лв./т.   

 По думите му у нас има налични количества торове. Въпросът е в цената. Поради това Здравко Здравков очаква, че тази година стопаните ще вложат минимални количества торове.

„Няма да могат да се постигнат оптималните резултати, но ще има. Какви ще бъдат, в нашия бизнес е трудно да се прогнозира, тъй като ние сме завод на открито и трудно може да се даде прогноза. Растението ще даде генетичния си потенциал, ако не се тори.   Всичко зависи от агротехниката.   

В момента тече кампания за покупка на семена и препарати за пролетната кампания. Цените, разбира се, са нагоре. През последните години за всяка кампания се увеличават с 10-15%.

Големият проблем пред хранително-вкусовата индустрия по думите на Здравков са главоломно растящите цени на електроенергията.

 „Цената на мегаватчас за промишлена употреба вече е 1200 лева, а доскоро беше около 300 лева, а преди това 150 лева. От началото на годината до момента ще има 1000% увеличение на електроенергията. Само едрият бизнес може да оцелее при тези цени. Неслучайно при посещението на президента в Добрич навсякъде му беше обяснено, че проблемът е с енергоносителите. Всичко е свързано с електроенергията. Дори едно малко кафене, всичко вътре е на ток. А започне ли да загива малкият бизнес, скоро ще дойде редът и на големия“, счита той.

c