Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Туристическият бизнес в област Добрич е на изчакване, прогнози за сезона са невъзможни

Хотелиерският бранш е на изчакване и без никаква прогноза какъв летен сезон да очаква в настоящата ситуация. Хотелиерите се притесняват, че има направени резервации още в края на миналата година на едни цени, а в момента с инфлацията тези цени вече не са актуални. В бранша смятат, че ако положението в Украйна се успокои, би могло да има нелош сезон.

„Заради пандемията хората стояха две години вкъщи и сега всеки би искал да отиде да почива някъде. Но ето че след този удар имаме и друг. В момента не могат да се правят абсолютно никакви прогнози“, каза за Про Нюз Добрич Димитър Димитров, председател на регионалната структура на Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите.

По думите му има задържани резервации най-вече от Румъния. В момента пък нямало никакви обаждания за резервации. От Русия и Украйна по принцип в региона посещенията не са много, но и да има резервации, туристите няма как да дойдат. Ситуацията засяга всички пазари, и членките на ЕС, тъй като има притеснения у потенциалните туристи заради близостта ни до конфликта. Хотелиерите разчитат да ги посетят по традиция румънци за Великден. Всъщност най-сериозни са притесненията за този пазар, който в област Добрич е голям, но се разчита на заявки в последния момент.

„Тази година имахме уверения, че ще ни посетят гости и от Полша, но сега вече никой не може да каже какви туристи ще дойдат на морето. Лошото е, че и българите ще бъдат затруднени заради инфлацията и поскъпването на ток, газ, горива и стоки“, каза Димитров.

Той заяви още, че няма яснота как ще се получават държавните пари в размер на 40 лева за човек от хотелиерите и собствениците на къщи за гости, които посрещат украински бежанци. Такива има настанени в Добрич, Балчик, Каварна и Кранево, но обстановката е динамична и ежедневно хора се настаняват, а други напускат. Общинският хотел в Каварна е пълен, там имало настанени около 80 души.

c