Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Гергина Георгиева от Балчик: До 101 години се достига с вяра в Бог и в себе си

101 години навърши преди дни – на 4 март, Гергина Георгиева от Балчик. Тя е щастлива жена – има три дъщери, 10 внуци, шестима правнуци. И това не е всичко – столетницата се радва и на две праправнучета – момиченца на три години и на три години и половина. Възрастната жена живее при средната си дъщеря Марина, която се грижи за нея с много любов.

Гергина е родена на 4 март 1921 година в село Фрикацей, Тулчанско, Румъния. Семейството на родителите й е многолюдно – имали са четири момичета и три момчета. Балчиклийката е най-голямата, но в момента е единствената жива. Родът им е бил наричан чобанския, защото в Румъния са отглеждали много овце и коне, занимавали са се и със земеделие. Семейството се преселва в България през 1941 година.

101-годишната жена е имала двама съпрузи, първият е бил украинец и останал в Украйна. Трите й деца са от него. С втория си мъж са живели в Добрич, където са работили в тухларница. „Ходеха всяка сутрин в 4 часа, пеша, до фабриката „Велико Маринов”. Работата беше много тежка, тогава имаше и купонна система”, разказва Марина. След няколко години Гергина и мъжът й се местят в Балчик, той започва в промкомбината. Съпругата му работи временно в консервената фабрика през лятото. Трудовият й път преминава през кухнята на ресторант, в болницата – като санитарка, в болница „Тузлата” край Балчик и в почивна станция в „Двореца”.

„Преди да почине баща ми винаги сме живяли под наем, не сме имали собствена къща. В Балчик живеехме край морето. Бяхме обикновено семейство”, споделя Марина. Посочва, че майка им ги е научила на много труд, на много чистота и домашна работа, да умеят да плетат, да шият.

Дъщерята на възрастната жена разказва, че Гергина е попска внучка. По думите на Марина баба й много държала да се спазва религията, да няма в семейството омраза и злоба, алчност към чуждото. Водела внучките си на църква всяка неделя в съседно село на 7 километра, на масата винаги се сядало с молитва, чествали са празниците. „Майка ми е прекалено набожна”, споделя дъщерята на Гергина. Обяснява, че като попска внучка това, на което е била възпитана, е останало в нея. Когато живеела с мъжа и с децата си в Добрич продължавали всяка неделя да ходят на църква, да тримирят и да спазват обичаите. Столетницата е постила до миналата година, тази също е поискала, за да се пречисти, но дъщеря й не й разрешила заради напредналата й възраст.

Марина смята, че именно вярата е довела до това майка й да доживее до 101 години. Самата Гергина отговаряла на въпроса как се достига такова дълголетие с думите: „С вярата в Бог и с вярата в себе си”.

Майка ми никога не е била лакома, алчна. Хапва каквото има, една постна чорбичка е достатъчна за нея, разказва Марина. Допълва, че никога не е била завистлива на хората, които имат, винаги се е примирявала с малко – „една рокличка да има и едни обувки, това за нея е достатъчно”.

101-годишната жена много се вълнува от войната в Украйна, непрекъснато гледа новини. Постоянно дискутира с дъщеря си какво се случва. По думите на Марина преди няколко дни Гергина много се ядосала когато външните министри на Русия и Украйна не се разбраха на срещата в Анталия.

c