Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Добрич е бомбардиран два пъти в историята си, имало е разрушения и жертви

Няма категорични данни от каква националност са били самолетите, има твърдения, че са били съветски.Предполага се, че изхвърлили бомбите над града, за да не се прибират с товар

Архивите пазят информация за два случая, при които са хвърлени бомби над Добрич през Втората световна война. Първия е през 1941 г., а вторият – през пролетта на 1944 г.

Според някои публикации, на 22 юни 1941 г. около 22 ч. неидентифициран самолет бомбардира Добрич, а по-късно по осколките са открити опознавателни знаци на кирилица, което води до изводът, че самолетът е бил руски. Твърди се, че това е едно от малко познатите нападения на СССР срещу България. Върху Добрич са изсипани общо 6 бомби, като са разрушени четири сгради, а двама души са ранени. Въздушното нападение вероятно е извършено от съветски бомбардировач с далечен обсег на действие Ил-4. То става факт броени часове, след като в ранните часове на 22 юни 1941 г. Германия обявява война на СССР и планът „Барбароса” за настъпление на съветска територия е задействан.

По време на Втората световна война, въпреки че не участва в бойни действия, България е подложена на жестоки бомбардировки от англо-американските въздушни сили, като най-тежко са засегнати София, Скопие, Ниш, Пловдив, Дупница, Враца и много други селища, които нямат особено военно-оперативно значение.

„Има хвърлени няколко бомби през 1941 г., но така и не става ясно от какъв самолет. Твърди се, че са съветски, но няма доказателства. Разрушени са няколко къщи, няма жертви. С оглед на ситуацията, тъй като вече върви Втората световна война, тогава по тези теми не се говори. Дори и в книгите от заседанието на Общинския съвет показват, че такъв тип теми не се отварят“, обясни пред Про Нюз Добрич историкът от Регионалния исторически музей Цветолин Недков.

По-сериозна е бомбардировката през април 1944 г. Тогава има двама загинали и няколко ранени. Предполага се, че отново самолетите са съветски, но няма доказателства. Възможно е да са английски или американски, но в данните, на които аз попадам не се упоменава тези самолети от каква националност са, обясни историкът.

Тук няма системна, целенасочена бомбардировка – с поредица самолети, които да правят бомбен килим, който да нанесе максимални поражения над града, както над София, обяснява историкът. Самолетите не е трябвало да се прибират с бомби и не е изключено да са се освобождавали от тях, прелитайки над Добрич. Възможно е такава да е ситуацията и от 1941 г. Но самолетите остават неидентифицирани. Дори и при споменаването им в пресата, независимо, че е било време, в което са използвани всички средства на пропагандата в полза на държавата. Но е факт, че и за бомбардировките и през 1941 г., и през 1944 г. не е посочено националност на самолетите. Макар с оглед на епохата тогавашните власти да можеха да обвинят САЩ, Великобритания или пък СССР, счита Недков. 

„Реално бомбардировките, включително и над София, започват още през 1943 година. Местното ръководство на града е наясно, че е възможно един ден да се стигне до бомбардиране на Добрич. И през април, още преди бомбардировките, започват да правят бомбоубежища. Според документите, които срещам, тъй като нямаме снимки или разкази на очевидци, е започнало изграждането им. На заседание на Общинския съвет е повдигната тази тема – в началото на 1944 г. Посочено е, че градът се нуждае от нещо подобно. Но нека не забравяме, че това е само няколко месеца преди промяната във Втората световна война, имам предвид навлизането на Червената армия в Румъния и впоследствие в България. Тогава кмет е Веско Василев /февруари-септември 1944 г./ Самата епоха и самото време е много особено. Това са няколко месеца, в които местната власт трябва да реагира. Най-вероятно голяма част от нещата, които са били запланувани, включително и за бомбоубежищата, въобще не са довършени“, обяснява Цветолин Недков.

c