Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Отбелязваме Световния ден срещу цензурата в интернет

12 март е Световен ден срещу цензурата в интернет. Той се отбелязва от 2008 година, по предложение на неправителствените организации "Репортери без граници" и "Амнести интернешънъл" и под егидата на ЮНЕСКО.

Целта на този ден е да се обърне внимание на нарушаването на свободата в мрежата. Много от предизвикателствата, свързани с цензурата на интернет, са подобни на тези при цензурата извън мрежата на по-традиционните средства за масова информация като вестници, списания, книги, музика, радио, телевизия и филми. Главната разлика е, че националните граници са по-пробиваеми в мрежата: жителите на страна, която забранява определена информация, могат да намерят въпросната информация в сайтове, които се намират извън страната. Така цензорите трябва да работят по прекъсването на достъпа до информация, дори и да нямат физически и законов контрол над въпросните сайтове. От своят страна това изисква употребата на методи за техническа цензура, които са уникални за интернет, като например блокиране на сайтове и филтриране на съдържанието.

Мащабът на интернет цензурата е различен в държавите. Докато повечето демократични страни имат умерена цензура на интернет, други държави стигат до там, че да ограничават достъпа на информация, като новини и да потискат комуникацията между гражданите. Интернет цензура възниква и в отговор или в очакване на дадени събития, като избори, протести и безредици. Други области на цензура включват авторски права, клевети, тормоз и неприлични материали.

c