Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Диплом от АГРА за новия хибриден слънчоглед „Красела“ на ДЗИ - Ген. Тошево

Добруджанският земеделски институт – Генерал Тошево, бе отличен с диплом за хибриден слънчоглед „Красела“ в рамките на конкурса за иновации на АГРА, ВИНАРИЯ И ФУДТЕХ 2022, съобщават организаторите.

Научните изследвания и иновациите са инвестиция в бъдещето. Под това мото премина официалната церемония за връчването на наградите в конкурса за иновации.

Тринадесетото издание на събитието се проведе в зала „Пловдив“ на Международен панаир Пловдив. 49 продукта, научни разработки и технологии на 26 фирми и 11 научни института участваха в десетте раздела на конкурса тази година.

В раздела „Научна дейност и разработки“ наградите връчи председателят на Селскостопанската академия проф. дн инж. Мартин Банов. Плакет и диплом получи Институтът по почвознание, агротехнологии и защита на растенията „Н. Пушкаров“ за инсталация за пречистване на слънчогледово масло с помощта на ултразвуково поле. Добруджанският земеделски институт – Генерал Тошево, бе отличен с диплом за хибриден слънчоглед „Красела“, както и Институтът по розата и етеричномаслените култури – Казанлък, за парфюм „Тютюн и рози“.

Слънчогледовият хибрид „Красела“ е преминал успешно изпитване и е признат от ИАСАС през 2021 г. Той е първият български хибрид слънчоглед, устойчив на паразита синя китка, раса Н. 

Конкурсът за иновации в земеделието, хранително-вкусовата промишленост и винената индустрия за поредна година се провежда по инициатива на Международен панаир Пловдив.

На своя щанд в Международната изложба „АГРА 22” в Пловдив ДЗИ представи най-новите си сортове и хибриди зърнено-житни култури, бобови култури и слънчоглед. На посетителите се предлагат качествени, сертифицирани семена.

Основните задачи, по които се  работи в ДЗИ, са свързани със селекцията и агротехниката при зърнено–житни, бобови култури и слънчоглед. Целите на селекционно–подобрителната работа са свързани с повишаване добива и качеството на пшеница, ечемик, тритикале, фасул, леща, нахут, грах и слънчоглед, както и с повишаване на тяхната устойчивост към биотични и абиотични стресови фактори чрез комбиниране на класическите селекционни методи с биохимични и биотехнологични подходи. Агротехническите изследвания са насочени към установяване на генотипната специфика на хранене на земеделските култури при конвенционално и биологично отглеждане и установяване на най–ефективните стойности на елементите на агротехниката при непрекъснато променящите се климатични условия. Проучва се генотипната чувствителност към хербициди на основните полски култури в зависимост от конкретните условия на годината.

c