Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

12 март – Световен ден за борба с глаукомата

12 март е Световен ден за борба с очното страдание. През 2008 година Световната асоциация по глаукома и Международната пациентска организация обединяват усилията си в борбата с очното страдание и стартират световна инициатива.

Според най-съвременните схващания глаукомата не се разглежда като изолирано заболяване, а като група от невродегенеративни заболявания, протичащи с увреда на зрителния нерв и характерни промени в зрителното поле на човека.

Глаукомата е на челните места по ослепяване на населението в целия свят. Това е така, защото тя протича почти безсимптомно, затова я наричат “тихият крадец на зрение”.  Обикновено пациентите не забелязват какво точно се случва със зрението, докато без да искат не закрият едното око и не разберат, че другото има сериозен проблем.

Обикновено болестта идва при нас доста късно и тогава не може почти нищо да се направи за зрението. Затова е препоръчително всички пациенти след 40 годишна възраст да минават профилактично на офтамологични прегледи. Така може да се открият всички видове заболявания в най-ранен етап - не само глаукомата, и може да се предприемат навремени мерки.

Глаукомата е втората най-честа причина за слепота в световен мащаб. Изчислено е, че 4,5 млн. души са загубили зрението си поради глаукома. В България между 85 000 и 90 000 души страдат от това заболяване.

Основният начин за диагностициране на глаукома е измерване на вътреочното налягане с помощта на очен тонометър. Благодарение на съвременната медицина, с ранната диагностика може да забави значително, а в някои случаи, да се спре напредването на глаукома, използвайки се медицинско или хирургично лечение.

c