Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

МОН въвежда нови правила за прием в V, VIII и XI клас

До 3 май 2022 г. гимназиите с профили "Математически" или "Природни науки" трябва да оповестят броя на паралелките и местата, на които ще приемат ученици в V клас за учебната 2022-2023 година. Заявления за кандидатстване ще се подават от 1 до 5 юли 2022 г., обявиха от Министерство на образованието и науката.

Това предвижда проект на заповед за организация на дейностите по държавния план-прием, публикуван за обществено обсъждане.  

Класирането ще се прави въз основа на резултатите от националното външно оценяване (НВО) по математика и оценки от удостоверението за завършен начален етап. По преценка на приемащото училище ще се включват също резултатите от областен кръг на олимпиадата по математика и от едно или от две състезания от календара на МОН в областта на математиката или природните науки.

Предвижда се резултатите от класирането да бъдат обявени на 7 юли 2022 г., а записването на учениците да приключи до 17,30 часа на 14 юли 2022 г.

За обществено обсъждане са публикувани и правилата за прием в VIII клас. Между 5 юли и 7 юли 2022 г. бъдещите осмокласници ще могат да подават документи, като посочат желаните от тях училища и паралелки. Първото класиране ще бъде обявено до 12 юли 2022 г., а записването ще е от 13 юли до 15 юли 2022 г. Вторият етап ще се оповести до 20 юли, а третият – на 29 юли 2022 г.

Балът за класиране на учениците след завършено основно образование в общия случай се формира въз основа на броя точки от НВО по български език и литература и по математика и оценките по два предмета от свидетелството за основно образование, определени от приемащото училище. За обучение в профилите „Изобразително изкуство“, „Музика“ и „Физическо възпитание и спорт“ и в специалности от професиите от област на образование "Изкуства" в бала се включват и точките от изпитите за проверка на способностите. Учениците подават заявление за полагане на изпити за проверка на способностите от 26 до 27 май 2022 г. чрез директора на училището, в което се обучават.

Децата с хронични заболявания подават заявления от 3 до 21 май 2022 г. пред специална комисия, която ги насочва към профили и специалности, които не са противопоказни на здравословното им състояние.

Графикът на дейностите по приемането на учениците в VIII клас е утвърден още преди началото на настоящата учебна година и може да се види ТУК.

Училищата, които ще приемат на места от допълнителния държавен план-прием, който се отпуска за учениците в обединените училища (там обучението е до X клас), трябва да обявят графика и условията за кандидатстване до 27 юни 2022 г. на интернет страниците си. В тях десетокласниците могат да продължат образованието си в профилирани и в професионални паралелки.

Приемането на учениците се извършва въз основа на резултатите от НВО в X клас по български език и литература и по математика и оценките от два предмета от удостоверението за завършен първи гимназиален етап.

В профилите "Изобразително изкуство", "Музика" и "Физическо възпитание и спорт" и в специалности от професиите от област "Изкуства" се влиза с резултатите от НВО и от изпит за проверка на способностите, който се организира от училището. Датите за тези изпити трябва да бъдат обявени най-късно три дни преди тяхното провеждане.  

Общественото обсъждане на проекта на заповед за определяне на правила за организация на дейностите по приемане на ученици по държавен план-прием продължава до 30 март т.г.

c