Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Православните християни почитат Свети Четиридесет мъченици

На 9 март православната църква почита паметта на Св. Четиридесет мъченици - 40 римски войници от арменската кохорта в гр. Севастия Малка Армения, принадлежаща към ХІІ легион, наречен още Fulminata. След жестоки мъчения те загиват за своята вяра в Христа през 320 година. Това се е случило в Севастия Минор по време на гоненията на Лициний, започнали през 316 година.

Най-достоверното отразява тяхното мъченичество Василий Велики в една своя омелия по време на техния празник, тя е и най-старото сведение за тяхното мъченичество.

Войниците се отличавали с неустрашимата си храброст в битките и ревностно изпълнение на своите задължения и затова били обичани и уважавани от всички.

Стигнала до Севастия повеля да бъдат принуждавани християните да се покланят на езическите богове. Тогава Агриколай, воеводата на града, повикал при себе си тия войници и им съобщил царската повеля. Те единодушно отказали да се поклонят на боговете. Войводата ги заплашил с мъчения и смърт, ако упорстват в своето решение, и им обещал почести и богати дарове, ако се отрекат от Христа. Но заплахите и обещанията останали безсилни и войниците били отведени в тъмницата.

Според св. Василий Въпреки поканата да се отрекат от своя Бог те поддържали вярата си и за това били осъдени да замръзнат в леденото езеро до Севастия.

Подвигът на севастийските войници-мъченици скоро след смъртта им станал предмет на благоговейна почит всред християните.

Българският цар Иван Асен ІІ построил в столицата си Търново храм в тяхна чест по случай победата над епирския деспот Теодор Комнин при с. Клокотница. Битката станала в деня на св. 40 мъченици - 9 март 1230 година. Победителят цар Иван Асен ІІ бил тържествено посрещнат от търновските граждани в с. Мерданя. В чест на тая среща край селото е бил построен манастир "Свети четиридесет мъченици", който и сега съществува.

Прaзникът e извecтeн oщe като Млaдeнци, затова днес имен ден празнуват Младен, Младенка и др.

c